AktualityŠkoly

„Každá kvapka sa počíta“ – v ZŠ Mojmírova sme oslávili Deň vody 2023

poradna

Poznáte príbeh o kolibríkovi a kvapkách vody, ktorými sa snažil uhasiť požiar v lese? Naši žiaci zo ZŠ Mojmírova ho už poznajú. Porozprávali sme im ho pri príležitosti Dňa vody, ktorý sa každoročne oslavuje 22. marca.

Každoročne je taktiež vyhlásená téma pre Deň vody. Tento rok OSN určila ako tému: „Accelerating change“ – Zrýchlenie zmeny. Na plagátoch worldwaterday.org sme ku tohtoročnému Dňu vody našli aj iné podtémy – „Be the change you want to see in the world!“ – Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete! „Every drop counts“ – Každá kvapka sa počíta. A práve „kvapka“ zohrala dôležitú úlohu v našom Dni vody. Tak ako sa kolibrík snažil uhasiť požiar v lese a nosil kvapku za kvapkou, tak sme aj my symbolicky prispeli ku Dňu vody kvapkami. Každý žiak našej školy vyjadril svoj vzťah k vode a napísal odkaz na malú modrú kvapku. Nakreslené srdiečka, smajlíky, kvetinky, slniečka…., ale aj odkazy ako: „Chráňte ma, ja sa vám za to odvďačím“, „Voda je najlepší nápoj, treba ju chrániť. Ahoj voda!“, hovoria za všetko. Žiaci na prvom stupni si s pani učiteľkami význam vody zdôraznili aj rôznymi ďalšími aktivitami – básničky, papierové kvapkové náramky, maľované plagátiky. Pre žiakov na druhom stupni sme pripravili prezentáciu. Tá zahŕňala okrem iného aj možné opatrenia, ktoré každý z nás môže urobiť, aby prispel k ochrane vody. Opatrenia, ktoré majú pomôcť vode vo svete, sú predmetom konferencie OSN, ktorá sa práve v týchto dňoch (22. – 24. 3. 2023) koná v New Yorku. A čo môžeme urobiť pre vodu hneď dnes? „Pri umývaní zubov, umývaní riadu a príprave jedla sa sprchujte kratšie a nepúšťajte kohútik. Nevylievajte potravinový odpad, oleje, lieky a chemikálie do toalety, alebo kanalizácie. Kupujte miestne sezónne potraviny a hľadajte produkty vyrobené s menším množstvom vody. Zúčastnite sa čistenia miestnych riek, jazier, mokradí, alebo pláží.“ S deviatakmi sme sa preto rozhodli, že vyčistíme aspoň určitý úsek brehu Zlatňanky. Začali sme úsekom, kde sa zdržujú kačice divé, ktoré sme stihli popri čistení aj pozorovať. V čistení brehu budeme pokračovať aj v ďalších úsekoch.
Možno sú to naozaj iba kvapky, malé počiny, ktoré naši žiaci urobili. Ale ako odpovedal kolibrík zvieratám v lese: „Robím, čo môžem“. Tak aj naše deti urobili zatiaľ to, čo mohli. Verím, že téma vody nebude dôležitá pre nás iba v tento jeden deň. Potrebujeme ju predsa každý deň 365 dní v roku. A práve preto si ju musíme vážiť a starať sa o ňu.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button