AktualityŠkoly
Populárny článok

Medzinárodná návšteva na Pribinke

obed
poradna

Učitelia a žiaci v Základnej škole na Pribinovej ulici v Zlatých Moravciach v uplynulých dňoch privítali v rámci ich druhého medzinárodného projektu ERASMUS+ pod názvom „European Games“  učiteľov z partnerských škôl z troch európskych krajín.

Projekt, ako už jeho názov napovedá, je orientovaný na jazyky a hry. Umožňuje učiteľom našej základnej školy preniknúť hlbšie do školských vzdelávacích systémov Nemecka, Chorvátska a Turecka. Zároveň umožňuje učiteľom navštíviť európske krajiny a aktívne ich spoznávať z hľadiska histórie, kultúry, architektúry, jazyka či geografie.

V dňoch od 5. júna do 9. júna 2023 takto navštívili Zlaté Moravce a Pribinku učitelia zo školy Osnova skola Janka Leskovara z mesta Pregrada z Chorvátska. Nemecko bolo zastúpené školou Katharina- Heinroth- Grundschule, ktorá sa nachádza v hlavnom meste Nemecka v Berlíne. Trojicu kontinentálnych partnerov v projekte dopĺňala návšteva zo školy Hoca Ahmed Yesevi Ortaokulu v meste Konya v Turecku. Spolu teda navštívilo Pribinku 12 učiteľov. Čakal ich tu atraktívny program, počas ktorého spoznali školu, mesto Zlaté Moravce, naše hlavné mesto a na záver programu aj Banskú Štiavnicu či Topoľčianky.       Pracovný program začal  v pondelok 5. júna, keď sme hostí privítali  v priestoroch našej školy. V tento deň sa konal 7.  rozprávkový Deň detí. Napriek nepriaznivému počasiu sme si ho vychutnali vo vnútorných priestoroch školy. Prebiehal pestrý program plný hier, súťaží a zábavy, ako to už na Deň detí na Pribinke býva zvykom. Následne v priestoroch MsÚ privítal všetkých účastníkov stretnutia primátor Zlatých Moraviec PaedDr. Dušan Husár. Nasledovala návšteva v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach so zaujímavým programom.

Druhý deň pobytu sme vyhradili návšteve hlavného mesta Slovenska – Bratislavy. Okrem prehliadky pamätihodností, ako napr. Starého Mesta či Slavína, čakal účastníkov aj pracovný program.

Tretí deň naši hostia opätovne navštívili priestory školy, aby naplnili projektové činnosti v škole s názvom Tradičný deň na Pribinke. Naša škola si pre partnerov pripravila pútavý program, počas ktorého sa v jednotlivých triedach realizovali ukážky ľudových remesiel a aktivít. Tancovalo sa, spievalo, tvorilo a nechýbali ani remeselné dielne či divadlo. V poobedňajších hodinách sa naša zahraničná návšteva presunula do Banskej Štiavnice, kde spoznávala krásu a históriu tohto neobyčajného mesta.

Vo štvrtok 8. júna, štvrtý deň stretnutia, sa účastníci presunuli do Topoľčianok. Naši hostia si vychutnali atmosféru známeho Topoľčianskeho zámku, kde sú uložené exponáty ešte z čias Otomanskej ríše. Zámok rád navštevoval 1. československý prezident T. G. Masaryk ako svoje letné sídlo. Prešli sme sa po parku, v ktorom sme zrealizovali projektové  hry. V tento deň sme sa aj rozlúčili s našimi projektovými partnermi a okrem výmeny drobných darčekov sa tešíme z množstva nových pedagogických skúseností  a dojmov.

Ciele projektu, napr. výmena  pedagogických skúseností a metodických postupov, tímová práca i nadviazanie nových kontaktov s učiteľmi partnerských krajín, boli naplnené. Pribinka je naďalej prvou základnou školou v Zlatých Moravciach,  ktorá na svojej pôde organizuje takéto medzinárodné stretnutia.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli pri jeho organizácii, hlavne  učiteľom, vedeniu školy a primátorovi mesta.

Projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autorov a Komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button