AktualityKomerčné články

Vlastníte chatu? Máme jednoduchý tip, ako znížiť vaše náklady

Letná sezóna nás prirodzene viac láka do lesov a prírody, čo platí nielen pre Zlaté Moravce a okolie, ale prakticky pre celé Slovensko.

V našej mentalite je zakódované aj časté trávenie víkendov či voľných dní na chatách. Znie to naozaj dobre – po pracovnom týždni môžeme vypadnúť z mesta do prírody, kde sme sami so sebou a dostávame sa trochu mimo civilizácie. S radosťami z odstrihnutia sa od všedného diania však môže prísť aj riešenie veci, ktoré by sme doma v byte či dome asi riešiť nemuseli. Dajú sa však vyriešiť fakt elegantne. 

Čo s organickým odpadom?

Môžeme predpokladať, že v mnohých chatových oblastiach sa jednoducho nenachádza verejná kanalizačná sieť. V takomto prípade vyvstáva otázka, čo urobiť s organickým odpadom, a ako sa k tejto téme postaviť. Namiesto klasických WC sa teda na chatách často nachádzajú latríny, namiesto kanalizácie sa odpad dostáva do žúmp. V oboch prípadoch sa dá celý proces zefektívniť, zjednodušiť a jednoducho zlepšiť. Stačí napríklad pridať baktérie do latríny, aby ste hneď spozorovali rozdiel. 

Prečo práve baktérie?

Baktérie bývajú vnímané zväčša negatívne, no vedecký výskum nás ubezpečuje, že môžu mať aj priaznivé účinky. Mnohé baktérie sú napríklad pozitívne pre naše trávenie. V prípade baktérií do latríny hovoríme o ovplyvnení toho, čo sa v latríne nachádza. Pridaním baktérií do latríny sa predlžuje ich životnosť, úplne rozloží odpad, ktorý sa tam nachádza, a odstraňuje zápach. V skratke povedané – pridanie prírodných baktérií do latríny zároveň zvyšuje komfort chatárenia a spríjemňuje víkendový čas strávený na chate. 

Priaznivé aj pre žumpy

Toto konštatovanie môžeme použiť aj pre žumpy, kam prúdi organický odpad. Prírodné baktérie do žumpy rovnako pozitívne vplývajú na zrýchlenie procesu rozkladu, zníženie množstva vyprodukovaného kalu či odstraňovanie zápachu. Aj v tomto prípade sa teda prírodné baktérie určite zídu a môžu zvýšiť komfort bývania či chatárenia.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button