Aktuality
Populárny článok

Toto sú najkrajšie miesta na výlety v okolí Zlatých Moraviec

V Zlatých Moravciach a okolí nájdete množstvo zaujímavých atrakcií, prírodných krás a pamiatok. Ktoré z nich sa oplatí vidieť na vlastné oči? Máme pre vás niekoľko tipov.

Park rodiny Migazziovcov

Milovníci histórie a kultúry si rozhodne prídu na svoje v tomto peknom parku s jedinečnými previsnutými smrekmi, ktorého súčasťou je Mauzóleum rodiny Migazziovcov postavené v roku 1887.

Zdroj- Igor Marhevský

Národný žrebčín Topoľčianky

Národný žrebčín Topoľčianky je skvelým miestom na výlet pre celú rodinu. Objednať si môžete prehliadku jazdiarne či múzea koní a aj jazdu na koňoch. Zaujímavosťou je, že žrebčín v Topoľčiankach patrí medzi najvýznamnejšie na celom svete.

Zdroj- Facebook – Národný žrebčín Topoľčianky

Sopečný vrch Benát

Vrch Benát patrí medzi najobľúbenejšie turistické ciele v okolí Zlatých Moraviec. Na jeho vrchole môžete obdivovať unikátne skalné mesto a naskytne sa vám úchvatný výhľad na celé okolie. Výstup začnite v obci Machulince alebo Žitavany, kam sa pohodlne dopravíte autom. Pokiaľ auto nemáte, môžete zvážiť možnosti na jeho zaobstaranie – či už formou nebankovej pôžičky, alebo iným spôsobom financovania.

Zdroj- Igor Mahrevsky

Arborétum Mlyňany  

Priestor botanickej záhrady Arborétum Mlyňany je úžasným miestnom na ničím nerušený relax. Obdivovať tu môžete viac ako 2300 rôznych drevín aj nádherný Ambrózyho kaštieľ, ktorý bol postavený v roku 1894. Arborétum odporúčame navštíviť hlavne na jar, kedy kvitnú všetky rastliny a jeho areál doslova žiari rozličnými farbami.

Rybník Žikava

Patríte k vášnivým rybárom alebo len máte radi ničím nerušený oddych pri vode? Potom by ste mali určite zavítať k súkromnému rybníku Žikava, v ktorom plávajú kapry, šťuky úhory aj karasy. Rybári si svoj úlovok môžu za poplatok odniesť domov. Pokiaľ si chcete k rybníku prísť len oddýchnuť, na brehu nájdete krásne miesta na opekanie či stanovanie.

Zdroj- obec-zikava.sk

Zubria zvernica

Zubor patrí ku kriticky ohrozeným druhom zvierat. V zubrej zvernici, ktorá sa nachádza v Topoľčiankach neďaleko Zlatých Moraviec, viete tieto majestátne zvieratá obdivovať na vlastné oči v ich plnej kráse. Zvernica bola založená už v roku 1958. Dnes popri nej vedie náučný chodník s dĺžkou 2500 metrov a viacerými informačnými tabuľami. Neďaleko je situovaný aj aj bufet, v ktorom sa môžete občerstviť.

Rozhľadňa na Drieňovej  

Ak si chcete dopriať krátku nenáročnú vychádzku spojenú s peknými výhľadmi, zavítajte do obce Jedľové Kostoľany, ktorá je len kúsok od Zlatých Moraviec. Práve tu začína turistický chodník na vrch Drieňová s nadmorskou výškou 552 metrov. Dostať sa sem viete ľahko aj na bicykli, pričom prechádzka je vhodná i pre deti alebo starších ľudí.

Na vrchole sa týči malá vyhliadková plošina, z ktorej sa vám naskytne nádherný výhľad na Zobor, Žibricu a malebnú okolitú prírodu.

Rozhľadňa na Drieňovej

Vodná nádrž Slepčany

Túto pomerne malú vodnú nádrž s rozlohou 46 hektárov obľubujú predovšetkým rybári. Zároveň je však pekným miestom na prechádzky a ničím nerušený relax s blízkymi. Keď sa v zimnom období držia teploty dlhšie pod bodom mrazu, priehrada zamrzne a po jej povrchu sa môžete korčuľovať.

V blízkosti nádrže Slepčany nájdete aj viacero ďalších zaujímavých atrakcií. Výlet k nej si môžete spojiť napríklad so známym arborétom Mlyňany alebo Energolandom, ktorý sa nachádza pri atómovej elektrárni Mochovce.

Slepčany. Zdroj – Geocaching.com

Zrúcanina hradu Hrušov

Ruiny hradu Hrušov sa vypínajú vo výške 488 metrov nad morom na vrchu Skalka, neďaleko obce Topoľčianky. Hrad bol postavený už v 13. storočí a naskytne sa vám z neho krásny výhľad na celé okolie.

Hrušov. Zdroj – Martin Menczelová

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button