AktualitySamospráva

Zastupiteľstvo si vyberalo medzi Úniou miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska

poradna

Doposiaľ bolo mesto Zlaté Moravce členom oboch inštitúcií – Únie miest Slovenska a ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska). Na 8. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach sa vyberalo, ktoré členstvo si mesto ponechá.

Únia miest Slovenska v tomto roku upravila svoje stanovy. Podľa ich najnovšej verzie je členstvo v Únii miest Slovenska nezlučiteľné s členstvom v Združení miest a obcí Slovenska. Zlatomoravecké mestské zastupiteľstvo si preto muselo vybrať, v ktorej z dvoch inštitúcií naše mesto ostane členom.

„Únia miest Slovenska pracovala veľmi dobre počas pandémie a ukrajinskej krízy, na to ZMOS nestačil reagovať. Po zmene vo vedení ZMOSu však nastala taká situácia, že ZMOS pravidelne rokuje k daným témam, ktoré sa nás týkajú. Musím povedať, že ZMOS svoju prácu výrazným spôsobom zlepšil,“ povedal pred hlasovaním primátor Dušan Husár.

Poslanec Milan Galaba navrhol, aby si mesto vybralo práve ZMOS a aby opustilo Úniu miest Slovenska. Ako povedal, urobil tak na základe dohody väčšiny poslancov. Jeho kolegovia tento návrh jednomyseľne podporili. Mesto Zlaté Moravce tak opúšťa Úniu miest Slovenska a zostáva členom ZMOSu.

Združenie miest a obcí Slovenska združuje 2784 samospráv z celkového počtu 2929. Zo 140 miest je členom ZMOS 131 a z 2750 obcí sa svojím členstvom k ZMOS hlási 2653. Združenie bolo založené na obhajobu spoločných oprávnených záujmov a presadzovanie potrieb svojich členov, teda miest a obcí.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button