AktualityŠkoly

Pribinka získala významné ocenenie za projekt eTwinning,

Európsky certifikát kvality

poradna

S radosťou sme prijali správu, že Pribinka získala za projekt eTwinning s názvom Čarovné ostrovy okrem nálepky Národný certifikát kvality, už aj Európsky certifikát kvality. Znamená to, že projekt bol ohodnotený ako jeden z najlepších eTwinning projektov v Európe. Je to prestížne ocenenie pre našu školu.

eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

Projekt Čarovné ostrovy trval od marca 2023 do mája 2023. V rámci tohto projektu sa minuloroční deviataci podieľali na tvorbe videí, obrázkov, animácií a textov. Zapojené školy boli z Českej republiky, Turecka a Talianska. Každá škola každý mesiac preskúmala dve vybrané ostrovy a odovzdala výstupy. Projekt bol zameraný na rozvoj komunikačných zručností, spoluprácu zapojených škôl a tvorbu výstupov v rôznych IT programoch.

Princípom celého projektu bola myšlienka, že žijeme na vysnívanom tropickom ostrove a vytvárame si vlastný virtuálny svet. Príbeh sprevádzala animovaná postavička, takzvaný Avatar, ktorého si študenti vytvárajú v dostupných aplikáciách. Postupom času sme pre nášho Avatara vytvorili príbeh, akési dobrodružstvo, ktoré prežil na ostrove. Vytvorili sme e-knihu. Je to náš konečný produkt.  Každú časť príbehu napísali žiaci z inej krajiny. e-kniha rozpráva príbeh postáv, ktoré zažívajú dobrodružstvá na ostrovoch, ktoré študenti skúmali. Príbeh vymysleli sami žiaci na základe vedomostí, ktoré prostredníctvom výskumu o ostrovoch nadobudli. Žiaci z každej zúčastnenej krajiny si vymysleli svoju časť príbehu a jednotlivé časti na seba nadväzujú.

V tomto projekte sa učitelia aj žiaci naučili využívať viaceré technológie. Používali sme elektronické nástenky – padlety, na ktorých sme zverejňovali prípravné a záverečné práce žiakov a pedagógov. Spolu so žiakmi sme sa naučili vytvárať logo projektu pomocou programu Canva. Program Canva sme využili aj na vytváranie fotokoláží zo spoločných interaktívnych konferencií.   Študenti si vyskúšali vytvoriť video o škole v programe Renderforest. Tie najkrajšie sme zverejnili na portáli Twinspace. Naučili sme sa vytvárať Avatarov v mnohých dostupných aplikáciách.  Stretli sme sa s programom Storyjumper, ktorý nám ukázal, že robiť e-knihu spolu s inými krajinami je úžasné dobrodružstvo. Tento program určite vyskúšame aj v budúcnosti, deti sa pri ňom veľa naučili a zažili veľa zábavy.  Väčšinu z nich sme vyskúšali a naučili sa v triede. Zistili sme, že učenie sa nových IT zručností je zábava pre študentov aj učiteľov. Spolupracovali sme na interaktívnych konferenciách. Študenti na nich predstavili svoje vybrané ostrovy.

Komunikačným jazykom projektu bola angličtina. Žiaci museli neustále komunikovať s partnermi v anglickom jazyku nielen na interaktívnych konferenciách, ale aj priebežne pri práci na aplikáciách a IT programoch.  Na portáli TwinSpace komunikovali so svojimi rovesníkmi na rôzne témy. Všetky dokončené úlohy sú stále v bezpečnom virtuálnom priestore TwinSpace. Projekt bol hodnotený študentmi a pedagógmi formou vstupných záverečných ankiet. Podarilo sa nám prepojiť viacero predmetov: anglický jazyk, informatiku a geografiu. Bolo aplikované rovesnícke učenie. Podarilo sa nám úspešne naplniť ciele projektu – sociálne a kultúrne rozvíjať našich žiakov, prakticky uplatniť znalosti z anglického jazyka a geografické znalosti a naučiť sa používať nové online nástroje.

Veríme, že aj naďalej budeme v podobných projektoch pokračovať s rovnakým elánom ako doteraz.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.
ZŠ, Pribinova 1, Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button