Komerčné články

Trápi vás nespavosť? 3 tipy na kvalitný spánok

Nemôžete večer zaspať? V noci sa často prebúdzate? Alebo ráno skoro vstávate? To všetko môže mať spoločného menovateľa – nespavosť. Možno ju poznáte aj pod označením insomnia.

Ide o spánkovú poruchu, ktorá sa prejavuje práve vyššie zmieňovanými príznakmi. Bohužiaľ, postihuje mnohých ľudí. Zatiaľ čo niektorí s ňou bojujú krátkodobo, u iných môže prerásť do chronických problémov. Aké sú jej príčiny a čo môžete robiť, aby ste si dopriali kvalitný spánok?

Aké sú príčiny nespavosti?

Príčiny nespavosti môžu byť u každého rôzne. Za jeden z najčastejších dôvodov sa zvykne označovať stres. Sú to teda práve stresové situácie (napr. pracovná či rodinná nepohoda), ktoré môžu viesť k problémom so spánkom. Okrem toho ich môže zapríčiňovať aj bolesť, ochorenie alebo zmena časového pásma. Riziko nespavosti sa taktiež zvyšuje vekom, prípadne zmenou životného štýlu. A keď už spomíname životný štýl, insomnia sa u vás môže vyskytnúť aj v dôsledku nadmerného fajčenia či požívania alkoholu i kofeínu.

3 tipy na kvalitný spánok

Našťastie, existuje hneď niekoľko spôsobov, ktoré sú úspešné v boji s nespavosťou. Musíte však začať od seba. Pokúste sa vyhýbať sa stresovým situáciám, nastavte si dlhodobú spánkovú hygienu a obliekajte si na noc pohodlné pyžamá.

1. Vyhýbajte sa stresovým situáciám

Ľahko sa to hovorí, resp. píše, no keď sa chcete zbaviť nespavosti, odporúčame vám dať do poriadku všetky rodinné záležitosti. Komunikujte s vašimi najbližšími o tom, čo vás trápi a snažte sa vyriešiť prípadné problémy vo vašej rodine. To isté platí aj v prípade práce. Ak dlhodobo nepociťujete vo vašej práci spokojnosť, pričom vás trápi nespavosť, možno by ste mali pouvažovať nad riešením. Pomôže rozhovor s nadriadeným či komunikácia s kolegami? Alebo bude pre vás lepšia zmena pracovného prostredia? Dajte si však pozor a neunáhlite sa. Pokúšajte sa problémy riešiť – neutekajte pred nimi. Keď si takto „upracete“ rodinné aj pracovné záležitosti a stresových situácií bude ubúdať, nespavosť by mohla prirodzene ustúpiť.

2. Nastavte si dlhodobú spánkovú hygienu

Ak vás trápi nespavosť, vášmu telu môže pomôcť určitý stereotyp, resp. rutina. V súvislosti s tým sa môžete na spánok vždy rovnako pripravovať – nastaviť si spánkovú hygienu. Azda najdôležitejšie je obmedziť kontakt s modrým svetlom, ktoré na vás nepriaznivo pôsobí z obrazoviek smartfónov, notebookov či tabletov. Zamedzuje totiž tvorbe melatonínu, takzvaného spánkového hormónu, ktorý je kriticky dôležitý pre váš zdravý spánok. Negatívny vplyv na spánok môže mať aj večerný pobyt v priestoroch s umelým osvetlením. Vo večerných hodinách preto stlmte svietidlá vo vašej domácnosti na príjemné teplé odtiene. Skúste nahradiť televízor knihou či rozhovormi a večernú hygienu praktizujte vždy v rovnakom čase. A v rovnakom čase sa aj poberajte do postele. Možno nepocítite zmenu hneď, ale keď si vaše telo zvykne na dlhodobú spánkovú hygienu, môžete mať lepší spánok.

3. Spávajte v pohodlných pyžamách

Pri problémoch s nespavosťou môže byť správnou cestou aj zmena starého pyžama, v ktorom sa možno už necítite až tak komfortne. Stávkou na istotu je v tomto prípade bavlna, ktorá je príjemná na dotyk. Dámske pyžamo môže mať napríklad podobu nočnej košieľky. Pokojne však môžete uprednostniť aj šortky či dlhé nohavice s vrchným kompletom. Základom je, aby bolo pohodlné. A rovnako pohodlné by malo byť aj pánske pyžamo – hlavne nesmie tlačiť a obmedzovať v oblasti rozkroku. Strih a prevedenie vyberajte podľa vlastných preferencií. Osvedčenou klasikou sú pyžamá so zapínaním na gombíky alebo bavlnené komplety. Populárnymi sa však stávajú aj pohodlné nočné košele pre pánov.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button