AktualityŠkoly

Zrak – téma projektov Biologickej olympiády žiačok ZŠ Mojmírova

poradna

Zrak patrí k najdôležitejším zmyslom. Umožňuje nám vnímanie okolitého sveta, spoznávanie nových vecí a krás. Vedeli ste, že až 80% informácií získava človek práve prostredníctvom zraku? Zrak je ale zároveň najviac namáhaným zmyslom a preto sa máme oň náležite starať.

Naše dve deviatačky Dianka Šedivá a Ninka Koláčková si vybrali ako tému na projekt v Biologickej olympiáde práve zrak. Dianka uskutočnila výskum s cieľom zistiť vplyv digitálnych technológií na zrak žiakov v 1., 5., 9. ročníku. Pracovala so Snellenovým optotypom na určovanie ostrosti zraku, využila taktiež Ishiharov test na farbocit. Výsledky štatisticky vyhodnocovala, spracovala do tabuliek, grafov. Svojim projektom dokázala, že digitálne technológie (najmä mobil) veľmi ovplyvňujú – zhoršujú kvalitu zraku. Preto vytvorila plagát a prezentáciu pre žiakov a rodičov, aby ich na to upozornila. Dianka získala v okresnom kole v projektovej časti (kat. C) 1. miesto.

Ninka sa zamerala na farebné videnie zvierat. S odbornou pomocou p. veterinára MVDr.Vereša vytvorila hypotézu o tom, aké farby vidia zvieratá. Svoju hypotézu potom overovala na jednoduchých pokusoch s potravou zafarbenou potravinárskou farbou u troch tried stavovcov – vtáky, cicavce, plazy (tu využila aj pomoc spolužiakov). Hypotéza sa jej potvrdila u cicavcov a vtákov. Svoje zistenia o farebnom videní zvierat zhrnula Ninka na poster a získala s ním v okresnom kole v projektovej časti (kat. C) 2. miesto.

Dievčatám srdečne blahoželám a ďakujem za krásnu reprezentáciu školy. Verím, že nové vedomosti a zručnosti získané pri práci na projektoch – posteroch dievčatá zúročia aj na strednej škole. Prajem im veľa úspechov v štúdiu.

PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button