AktualityKomerčné články

Správna ochrana káblov je dôležitejšia než sa na prvý pohľad zdá

Je zaujímavé, že aj keď žijeme v digitálnej dobe typickej prenosom dát na diaľku, v mnohých prípadoch zohrávajú klasické káble nenahraditeľnú úlohu. A to ako na veľkých stavbách či budovách, tak aj v našich domácnostiach. Aj keď sú káble niekedy doslova neviditeľné, tak v prípade nesprávneho postupu či údržby rýchlo zistíme, aké sú pre nás dôležité, keď zrazu ´odídu´ a prestanú plniť svoju funkciu. 

Efektívne káblové žľaby

V rámci väčších stavieb či budov sú veľmi efektívne káblové žľaby. Možno ste si ich aj sami všimli pri pohľade na strop v obchodných centrách či v podzemných parkoviskách. Rozlišujeme drôtené, rebríkové plne káblové žľaby. Výhodou drôtených je, že sú dokonale priehľadné, a pri pohľade hneď vidíme usporiadanie káblov. Rebríkové ponúkajú bočné perforované lišty, ktoré zabezpečujú uchytenie káblov a poskytujú potrebný prehľad. Plne káblové žľaby zase ponúkajú najvyššiu ochranu káblov pred poškodením, akurát ich viditeľnosť je o niečo náročnejšia. 

Počuli ste o ´cyky ´kábloch? 

Azda ste o nich poriadne ani nepočuli, napriek tomu ich možno máte aj u seba doma. Čo máme na mysli? No predsa cyky káble, ktoré sa používajú pri rôznych spotrebičoch či svietidlách. Jedná sa o netienené inštalačné káble, s označeniami CYKY alebo 1-CYKY. V praxi je to medený vodič s ochrannou vrstvou, ktorá sa líši podľa svojho priemeru. CYKY káble sú určené pre striedavé napätie do 1000 V, využívajú sa napríklad v priemyselných budovách na osvetlenie, zásuvky či spotrebiče. Typ 1-CYKY sú vhodné na jednofázové napätie, a využívajú sa na svetelné zdroje ako žiarovky či halogénové lampy, prípadne na ventilátory.

Netreba to podceniť

Aj v prípade káblov či káblových žľabov platí, že prevencia je lepšia než riešenie následných problémov. Preto si môžete aj vďaka kvalite od Murat.sk zabezpečiť, že túto oblasť v rámci svojej stavby či domu nepodceníte, a budete mať všetko vyriešené tak, aby spotrebiče či osvetlenie fungovali bez najmenších problémov.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button