AktualityŠkolyVideo

Výstava 1944 – Slovenské národné povstanie

poradna

Stredná odborná škola obchodu a služieb Zlaté Moravce  v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici pri príležitosti 80. výročia SNP dňa 09. apríla 2024 o 10.00 hod. v priestoroch auly Strednej odbornej školy obchodu a služieb Zlaté Moravce  slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu 

1944 – SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE

 Lektormi výstavy sú študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, ktorí sa pripravovali  pod vedením PhDr. D. Ölveckej, Mgr. M. Vlárskej zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb a Mgr. Lukáša Volentiera, PhD. z Múzea SNP.

Výstava  približuje SNP- na jednej strane obrovská tragédia vo forme vojny, na druhej obrovské hrdinstvo Slovákov, ktoré bolo symbolom vzdoru a túžby slovenského národa po slobode. Práve SNP bolo aktom, ktorý Slovákov zaradil medzi víťazov nad fašizmom.

Je veľmi dôležité, zvlášť v dnešnej dobe, aby súčasná mladá generácia poznala aj túto časť dejín a nikdy nedovolila, aby sa niečo podobné zopakovalo. Ľudia zabúdajú. Nedovoľme zabudnúť na túto tragédiu a poučme sa z histórie. 

Už pri inštalácii a príprave tejto výstavy nám veľmi pomohli študenti našej školy, ktorí mali možnosť bližšie sa s danými faktami oboznámiť. Sami boli prekvapení a zhrození, čoho všetkého sú ľudia schopní. A práve toto poznanie by sme chceli rozšíriť medzi študentov a žiakov našich škôl formou rovesníckeho vzdelávania.

Srdečne pozývame žiakov základných a stredných škôl a ich učiteľov na návštevu výstavy. Pomôžme im spolu nezabudnúť!

Ďakujeme Múzeu SNP, autorovi výstavy PhDr. Stanislavovi Mičevovi, PhDr. Sotákovej, Mgr. Volentierovi,PhD., zamestnancom  Múzea SNP za možnosť sprostredkovať výstavou túto časť dejín širokej verejnosti.


5
2
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button