AktualityHistóriaKultúraSamospráva

Pripomenuli sme si 79. výročie Víťazstva nad fašizmom

obed
poradna

Ôsmeho mája si každoročne pripomíname Víťazstvo nad fašizmom. Spomienkové stretnutie sa uskutočnilo aj v Zlatých Moravciach, s jednodňovým predstihom, v utorok 7. mája 2024 na Námestí hrdinov pri Soche partizána.

Pietnu akciu pripravilo mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu, Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Miestnym klubom vojenských výsadkárov SR. Program začal o 15.00 hodine.

V úvode zaznela hymna Slovenskej republiky, po ktorej všetkých zúčastnených privítala moderátorka programu Tatiana Kováčová.

V príhovoroch o hrôzach vojny rozprávala poslankyňa mesta Zlaté Moravce Klaudia Ivanovičová a regionálny historik a zároveň predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Zlaté Moravce Marian Tomajko. Ten na záver svojho príhovoru v mene Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov udelil in memoriam pamätnú medailu 1. stupňa za obetavú prácu pre SZPB Marekovi Paukovi, priamemu účastníkovi Slovenského národného povstania, ktorý nás navždy opustil vo februári 2024. Medailu prevzal jeho syn Marek.

Po tomto akte prišla na rad hudobná časť. Vystúpil spevácky súbor Babičky. Po ich vlasteneckých piesňach sa zúčastnený dav presunul k Soche partizána, kde ľudia položili na znak úcty kvetinové vence.

Peter Klimant

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button