AktualityŠkoly

Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2011 – “Škola trochu inak”

poradna

 „Škoda, že  sme nemohli všetko  vidieť, toto by malo trvať aspoň dva dni.” Takéto slová sme mohli počuť 11.11. 2011 z úst mnohých žiakov Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach.

V rámci Dňa otvorených dverí si pre svojich študentov a návštevníkov školy pripravili pedagógovia a pozvaní odborníci zaujímavé workshopy, exkurzie, besedy a pohybové aktivity. Žiaci videli projekciu umeleckých skvostov talianskej gotiky, film Musíme si pomáhať, redakčná rada pracovala na novom čísle školského časopisu a v rámci tvorivého čítania sa bavili umeleckými textami. Brána cudzích jazykov sa im otvorila zvláštnym učením „na stanovištiach”, kde úlohy nielen riešili, ale si ich aj sami vyhodnocovali. Najväčšie vynálezy ľudstva zaujali mnohých žiakov, možno budúcich bádateľov. Mladí vedci prostredníctvom hravej chémie zistili, akú dúhu vyčarí paradajková šťava alebo ako sa dá čítať neviditeľné písmo. Aj rastliny majú svoje divy. Ich ukážky prezentoval pán Augustín. Matematické hlavičky skladali tzv. Platónove telesá a počítačoví experti sa bavili s didaktickými hrami. Tí, čo si chceli zacestovať, mohli navštíviť Indonéziu – túto krajinu predstavili pracovníci Veľvyslanectva Indonézskej republiky. Cestovateľ, pán Číž, sa zastavil v krajinách Strednej  Ázie. Z hľadiska rozvoja sociálnych kompetencií študentov boli inšpiratívne aj besedy s odborníkmi: o význame chránených objektov mesta a okresu  Zlaté Moravce, o poskytnutí prvej pomoci, o škodlivých stránkach internetu, aj o rizikách nákazy vírusom HIV. Beseda s Mgr. M. Kérym, poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja, bola určená študentom vyšších ročníkov, lebo sa týkala fungovania samosprávy a parlamentnej demokracii.

Súčasťou  Dní vedy a techniky boli aj exkurzie. Naši žiaci navštívili vedecké pracovisko Arboréta Mlyňany, Fakultu prírodných vied UKF Nitra,   v Divadle Andreja Bagara v Nitre sa zúčastnili na vzdelávacom projekte „Kričíme telom“. Študentky VIII.D J. Končalová a M. Kunská získali v celoštátnej súťaži Scientia pro Futuro Cenu Slovenských elektrární. Samozrejme, k tomuto dňu patrí aj šport. Žiaci sa vyšantili pri zumbe, ktorú precvičovala profesionálna cvičiteľka. Škoda, že som aj ja všetko nestihla…

PaedDr. Anna Rosenbergová

[hr]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button