AktualityPre detiŠkoly

Kreslenie trochu inak

poradna

 Veríte, že kresliť sa môže naučiť každý a dokonca nepotrebujete k tomu žiadny talent? Stačia vám len tri dni, dobrá lektorka a navždy sa zbavíte pocitu neschopnosti nakresliť pekný obrázok. Dôkazom budú vaše vlastné práce. Jediné, čo k tomu potrebujete, sú vaše ruky, mozog, chuť skúsiť niečo nové a vedieť ako na to. Táto zvláštna metóda sa nazýva Kreslenie pravou mozgovou hemisférou. Jej autorkou je Dr. Betty Edwardsová z Californie, ktorá patrí k renomovaným pedagógom v oblasti umenia a kreativity. Vytvorila ju v roku 1979 a dnes sa považuje za najefektívnejšiu vyučovaciu metódu kreslenia. Základom tejto učebnej techniky je rozlíšenie rozdielov medzi funkciami ľavej a pravej mozgovej hemisféry pomocou praktických cvičení. Ľavá mozgová hemisféra je zameraná na analýzu, detaily, je v nej stres, posudzuje. Je ohraničená logikou, časom a priestorom. Pravá hemisféra nepozná strach, sú v nej uložené sny, city, fantázia, tvorivosť. Jej vyjadrovacími prostriedkami sú hudba a spev, kreslenie a maľovanie, meditácia. Malé deti využívajú väčšinou pravú hemisféru, ale pôsobením výchovy sa postupne prelaďujú na ľavú. Ideálne by bolo, keby obidve hemisféry fungovali v rovnováhe. Na pravú tvorivú hemisféru sa môžeme naladiť pomocou jednoduchých a dosť nelogických cvičení, ako je napr. kreslenie obrázku pomocou predlohy, ktorá je „hore nohami“. Výsledkom tejto zábavnej činnosti je dokonale zvládnutý portrét. Dokáže to naozaj každý. Tento kurz je kľúčom k uvoľneniu a využitiu nám všetkým vrodenej tvorivosti a umenia kresliť. Zbavíme sa strachu a obáv, začneme svet okolo nás vnímať inak, akosi citlivejšie. Je škoda, že potenciál pravej mozgovej hemisféry sa na našich školách nedoceňuje a nerozvíja. Kurz je určený pre kohokoľvek od 12 rokov.

Absolventkami kurzu Kreslenie pravou mozgovou hemisférou, ktorý sa nedávno konal v Bratislave a viedla ho česká lektorka Martinka Beránková z Centra INDIGO České Budějovice, boli aj dve dievčatá zo Zlatých Moraviec – Mirka Ivanová zo ZŠ sv. Don Bosca a Sofi Lukačková z GJK. Obe sa zaradili medzi tých, ktorí odchádzali z kurzu s úžasnými vlastnými prácami, s príjemným pocitom a nadšením z toho, čo sa naučili počas troch dní a čo dokázali vytvoriť v príjemnej atmosfére tohto špeciálneho kurzu. A už odteraz sa tešia na jarné pokračovanie pod názvom Pastelky.

Mgr. Elenn Waltersteinová

Foto:Václav Walterstein

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button