AktualityŠkoly

Medzinárodný veľtrh cvičných firiem 2011 v Bratislave

poradna

 

My a náš úspech

Každoročne tretiaci zo Strednej odbornej školy obchodu a  služieb v  Zlatých Moravciach, študujúci odbor obchod a podnikanie, sa „zahrajú“ na nejakú cvičnú firmu, ktorá má prezentovať ponúkané výrobky alebo služby. Cieľom je osvojovanie zručností pri zakladaní a riadení podnikov.

Minulý rok bola 3. A trieda v bratislavskom PKO na veľtrhu cvičných firiem pozrieť sa na žiakov našej školy – vtedajších tretiakov. Mali sme sa inšpirovať od svojich rovesníkov, ako to má približne vyzerať a získať tak predstavu a skúsenosti pre naše podnikanie. Tento veľtrh sa koná koncom novembra a príprava trvá takmer tri mesiace.

A tak sme sa pustili do práce. Netušili sme, čo nás čaká a koľko ťažkej driny máme pred sebou. Najskôr sme vytvorili dve cvičné firmy: Hotel Independence s. r. o. a  CK Life s. r. o., v  ktorých budeme podnikať. Dokonca sme si navzájom konkurovali. Bolo treba vymyslieť vhodné a najmä zaujímavé logo a slogan.

„Chcete zažiť luxus a wellness? Navštívte náš hotel Independence!“ S takýmto nápadom prišiel náš hotel. „Malta, Kuba, Jamajka či Kréta? S nami hoc aj na kraj sveta!“ A takto chcela zaujať cestovná kancelária. Vybavili sme všetky poisťovne a iné nevyhnutné „papierovačky“ potrebné pre každú firmu.

Začali sme pracovať na letákoch a vizitkách. Navrhli sme a zhotovili stánok podľa predpísaných kritérií. Pri vytváraní prezentácie a webovej stránky nám pomohli naši profesori informatiky. Najviac práce sme mali s katalógom. Na rôznych dokumentoch sme museli dokonca pracovať aj doma! Vymyslieť čo najlepšiu reklamu tiež nebolo jednoduché. Každý nápad bol vítaný. Piekli sme, napr. medovníky, vytláčali kalendáriky, menovky pre každého zamestnanca, letáky, či zľavy. Práce bolo stále neúrekom a času čoraz menej. Nakoniec sa všetko podarilo. Stihli sme všetko, čo sme si zaumienili.

Konečne sme skoro ráno vycestovali na Medzinárodný veľtrh cvičných firiem, ktorý sa konal v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Museli sme tam byť skôr, aby sme stihli ešte pred príchodom návštevníkov postaviť naše dva stánky. Všetko prebiehalo bez väčších komplikácií. Ešte doladiť detaily na kostýmoch, pekne sa usmievať, byť prívetivý a  získať čo najviac zákazníkov. Nikto predsa nevedel, za čo sa presne prideľujú body a kto je vlastne porota. Obidve firmy zvládli svoje prezentácie aj v angličtine perfektne a úspešne sme obstáli v medzinárodnej konkurencii. Získali sme cenné skúsenosti, či už v riadení firmy alebo  komunikácii v cudzom jazyku. Mohli sme sa porovnať s ostatnými školami, pretože sa zúčastnilo až 89 cvičných firiem. Boli sme neuveriteľne šťastní a hrdí, keď sme pri vyhodnotení počuli: „ …a druhé miesto za katalóg získava Hotel Independence zo Zlatých Moraviec.“

Nedá sa opísať slovami, čo sme v tom okamihu pocítili. Naozaj veľký úspech! Bolo len počuť výkriky šťastia, vidieť slzy radosti a obrovské zadosťučinenie za vynaloženú námahu a úsilie. Dokázali sme si, že vieme byť súdržní, pracovať v tíme a rešpektovať sa. No keby nebolo našej pani profesorky Ondrejmiškovej, ktorá nás dokázala správne motivovať a usmerňovať, podobnú životnú skúsenosť by sme nezažili.

Ďakujeme všetkým za túto krásnu príležitosť!

E.Víglaská, D. Galovičová, P.Losová z 3. A

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button