Aktuality

Kľačany na Slovensku (1993 – 2013), späť v Tekove

poradna

Dňa 8. júna sa konali „Kľačianske slávnosti“ z príležitosti jedinečného matično – obecného projektu, na ktoré prijal pozvanie aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

Ako je už dobrým zvykom na Slovensku, aj tentokrát sa vzácny hosť vítal tradične chlebom, soľou a slovenskou pálenkou. To, akým človekom pán prezident je, snáď vravia za všetko jeho improvizované gestá, ako napríklad spontánne vykročenie k prihliadajúcim sa občanom obce a fotografovanie sa s nimi. Ani darovaná kytica z úcty k nemu nezostala dlho v jeho náručí. Ani na chvíľu nezaváhal a vzápätí si rovnako uctil a neskutočne potešil pani z davu, ktorá sa zvedavo prišla na slávnosť pozrieť. „Toto sa mi nikdy v živote nestalo… Ďakujem pán prezident, ďakujem,“ reagovala dojatá k slzám obdarovaná pani.

Dr. Stanislav Bajaník, dlhoročný člen Výboru Matice slovenskej a zároveň jeden z iniciátorov a zakladateľov dvadsaťročného matično – ekumenického projektu vysvetľuje jeho význam a poslanie – „Slovensko má 16 obcí s menom Kľačany, ako celky alebo ich časti. Nachádzajú sa aj v Maďarsku a Čiernej Hore. Rok 1993, výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie, obnovená slovenská štátnosť, inšpirovali Čierne a Hronské Kľačany k založeniu unikátnej tradície, v dvojročných intervaloch spájať občanov Kľačian na Slovensku. Vždy v inej lokalite, v duchu matično-obecnej ekumeny, čo sa myslím, vydarilo par excelans. Za 20 rokov sa stretli tisícky Slovákov, niekoľko Maďarov a ich hostí na duchovných, kultúrnych, spoločenských a relaxačných podujatiach, ktoré nemajú v nepretržitom intervale obdobu. Získali na atraktivite, protokolárnej i mediálnej pozornosti.“

Obce Čierne a Hronské Kľačany prispeli do projektu predovšetkým spoločnou dohodou na projekte začať pracovať, podporovať ho, nastavovať latku úrovne, ktorá z roka na rok narastá. Tieto obce boli prvé, kde sa to celé v roku 1993 začalo a kde vítajú Kľačancov už tretíkrát. Stretávajú sa takto občania z piatich krajov a desiatich okresov, v ktorých žije do 6000 obyvateľov, vždy v garancii obecných úradov. Kľačanci majú svoju hymnu a Hronské Kľačany pripravili v roku 2007 aj propagačnú publikáciu „Kľačany na Slovensku“. Stretnutia inšpirujú obnovu obcí, nové investície, ekumenického ducha a priateľstvá. Schádzajú sa pod štátnou, matičnou, obecnou zástavou a práve na tejto trojčlenke je založená nálada, ich sila a rovnako aj duch. Čierne Kľačany, ako je známe, vlastnia od roku 1997 súsošie sv. Cyrila a Metoda s Bibliou a čiernokľačianskou pyxidou, prvé v obnovenej samostatnej Slovenskej republike. Každé vynikajú originalitou a miestnym koloritom.

Jubilejný 20. ročník v Čiernych Kľačanoch bol plný folklórnej hudby a nielen miestnych tradícii, nakoľko pozvanie starostu obce prijalo 260 hostí z ôsmych Kľačian. Pestrý program v prírodnom amfiteátri vystriedala tanečná zábava v kultúrnom dome s Paľom Vígľašom, pred ním sa o náladu postarali svojou hrou „Veselí chlapci“ a zábavu v miestnom bistre „Sen“ otvorili svojím spevom súrodenci Mihálkovci.

V sobotu 8. júna 2013 vzniklo veľa nových priateľstiev a priateľstvá už z predchádzajúcich ročníkov vzniknuté, sa ešte pevnejšie pri dobrej muzike v skvelej nálade utužili.

Ľubomíra Rosinská

[nggallery id=420]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button