AktualityŠkoly

Desať rokov v EÚ sme oslávili s “Mojmírkou”

poradna

Základná škola na Mojmírovej ulici si pripomenula 10. výročie (1. mája 2004) vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Pri tejto príležitosti si žiaci ôsmych a deviatych ročníkov pripravili prezentáciu vybraných štátov EÚ, ktorá sa konala 29. apríla. Pozvanie prijal aj primátor Zlatých Moraviec Ing. Peter Lednár CSc., ktorý si šikovnosť detí prišiel pozrieť spolu s prednostom Mgr. Romanom Šírom. Žiaci svoje prezentácie obohatili o zaujímavé a trefné videoprojekcie zachytávajúce základné informácie typu: ako vyzerá vlajka, znak, hlavné mesto, úradné jazyky, menu a pod. Úvodom nechýbala ani hymna Európskej únie. V triedach boli z prezentovaných krajín pripravené stanovištia s ich typickými znakmi z oblasti kultúry, histórie, architektúry, prírodných úkazov, vrátane na ochutnávku pripravených kuchynských špecialít. Z členských štátov Európskej únie si okrem nášho Slovenska vybrali Benelux (Belgicko, Holandsko, Luxembursko), Českú republiku, Francúzsko, Grécko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Veľkú Britániu.

Medzi jednotlivými výstupmi žiakov sa k nim prihovoril Peter Lednár s tým, že z ich práce a toho, ako sa tejto akcie zhostili, má veľmi dobrý dojem. Zároveň zdôraznil deťom, aby sa učili cudzie jazyky, dejiny a zemepis, lebo to vo svojich životoch určite zúročia. „Buďme hrdí na to, že sme Slováci, ja som s vami veľmi spokojný a som na vás hrdý,“ týmito slovami sa rozlúčil so žiakmi primátor. Riaditeľka školy Mgr. Dagmar Chrenková poďakovala hosťom za návštevu a žiakom a učiteľkám za skvelú, koordinovanú prácu a zručnosť. Skonštatovala, že žiaci sa úlohy zhostili s veľkým úspechom.

Záverom ďakujeme za pozvanie a všetkým pedagógom so žiakmi, medzi ktorými funguje spolupatričnosť, želáme veľa tvorivej energie, nápaditosti, pozitívnych výsledkov a radosti z vykonávanej práce.

Mária Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button