AktualityPodujatiaVideo

Vinohradnícka slávnosť pri príležitosti sviatku Svätého Urbana

poradna

Dňa 24. mája 2014 sa na horných zlatomoraveckých viniciach pod Kalváriou uskutočnilo slávnostné vysvätenie kaplnky a sochy sv. Urbana, patróna vinohradníkov.

Účastníkom sa počas slávnostného ceremoniálu prihováral predseda Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku Jozef Valent. Pri tejto príležitosti boli odovzdané ďakovné listy za pomoc a zásluhy pri výstavbe kaplnky primátorovi Petrovi Lednárovi, riadieľovi Mestského podniku Technické služby Branislavovi Vargovi, Stanislavovi Orovnickému, Jozefovi Vlčkovi, za projekt Ľubomírovi Candrákovi a členom vinohradníckeho spolku – Daniel Oravec, Milan Chren ml., Milan Chren st., Vincent Kunkel, Anton Valachovič, Jozef Valent,Viktor Krejči (in memorian). Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na výstavbe krásneho diela kaplnky, ako aj Jurajovi Urbaninskému za rezbársku prácu na soche Svätého Urbana, ktorý bol vytesaný do živého stromu.

Keďže v minulosti bol sviatok sv Urbana veľmi významnou udalosťou a súčasťou duchovného života, nebolo tomu inak ani v dnešný výnimočný deň. Svätá omša začínala vystúpením speváckej skupiny Babička a bola dotvorená dychovou hudbou z Machuliniec pod vedením pána Kozolku. Počas nej sa vysvätila kaplnka a socha sv. Urbana, aby vinice, nad ktorými drží patronát, boli chránené pred skazou, chorobami, škodcami, živlami a neprajnými ľuďmi a aby bola požehnaná ich úroda.

Po ukončení omše a slávnosti na viniciach sa pokračovalo zábavou v penzióne u Vlčka s hudobnou skupinou Q – ty a o príjemnú atmosféru sa postarali aj členky folklórnej skupiny Babička a iní hudobne nadaní hostia pri gitarách a akordeóne.

„Tam, kde prichádza víno, odchádzajú starosti a tajnosti,“ zaznel pamätný citát z úst Jozefa Valenta, ktorý sa okrem iného prihovoril všetkým prítomným slovami: „Pokúšame sa vrátiť túto tradíciu do života všetkých vinohradníkov, ktorých život je najužšie spätý s vinicami. Rovnako je venovaný všetkým, ktorí radi pijú dobré vínko. A tento deň je venovaný Vám, vážení prítomní, ktorí ste dnes prišli stráviť príjemné popoludnie v spoločnosti priateľov a aby ste spolu s nami zažili srdečnú atmosféru, ktorú pre Vás pripravili členovia výboru Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku.“

V mene všetkých Zlatomoravčanov, ktorí milujú tento Boží nápoj a holdujú vínku zo zlatomoraveckých viníc, Vám z celého srdca prajem, aby sa Vám len a len darilo, pretože Vaša tvrdá práca, ktorá sa za jeho vznikom skrýva, si to naozaj zaslúži.

Milí vinohradníci, za Vašu iniciatívu Vám úprimne ďakujeme.

Ľubomíra Rosinská

urbanko_zm_fb

facebook
facebook

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button