Aktuality

Úspešné ukončenie opatrovateľského kurzu

poradna

„Ak práca nie je pretkaná láskou, je zbytočná.“ (Matka Tereza)

Za zbytočnú sa určite nepovažuje práca opatrovateliek vyžadujúca si obrovskú dávku ľudskosti, empatie, trpezlivosti, láskavosti a samotnej lásky. Jej vykonávaniu predchádza získanie veľkého množstva vedomostí, znalostí a samotnej praxe.

Na výzvu organizovania opatrovateľského kurzu podanú Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny zareagoval Slovenský červený kríž, ktorý bol vo výberovom konaní úspešný a mal preškoliť okolo 50 ľudí v Nitre a na Zlatomoravecku.

Nový pracovný život, ktorého posolstvom je pomáhať, naštartovalo 23 žien zo Zlatých Moraviec a blízkeho okolia. Všetky záverečnou skúškou úspešne zvládli 6-týždňový opatrovateľský kurz, ktorého praktická, aj teoretická časť prebiehala v zlatomoraveckej Mestskej nemocnici profesora MUDr. Rudolfa Korca. Za úspešným zvládnutím skúšok a získaním certifikátu platiaceho v rámci celej Európy stáli fundované lektorky, ktoré im odovzdali veľké množstvo potrebných informácií, rád a osobných skúseností. Praktickým skúškam nadchádzali ústne a písomné, ktoré sa konali dňa 27. októbra v zasadačke interného oddelenia nemocnice. Na skúškach boli prítomní členovia komisie – Mgr. Stanislav Ivanička (riaditeľ ÚPSVR Nitra), Mgr. Viera Kazimírová (riaditeľka SČK, územný spolok Nitra, lektorka), Mgr. Katarína Slováčiková (riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb NITRAVA, lektorka), Mgr. Marta Rebová (námestníčka pre ošetrovateľstvo) a Mgr. Edita Grzybová (vedúca sestra chirurgického oddelenia). Okrem spomínaných lektoriek lektorovala aj MUDr. Mária Borguľová a Mgr. Emília Šranková.

„Blahoželám vám k úspešnému ukončeniu opatrovateľského kurzu, záverečné skúšky ste zvládli naozaj vynikajúco,“ skonštatovala Viera Kazimírová vo svojom zhrňujúcom prejave. K absolventkám sa postupne prihovorili aj ďalší členovia skúšobnej komisie vrátane prítomného Stanislava Ivaničku, ktorý im zaželal, aby sa kurz stal ich odrazovým mostíkom do pracovnej kariéry a aby vedomosti, nadobudnuté pod vedením kvalifikovaných lektorov, čo najlepšie využili a zúročili.

Vyzdvihnutie kvalít, šikovnosti a vhodných predispozícií nových opatrovateliek sa preklenulo k obojstrannému úprimnému a srdečnému ďakovaniu, ktoré umocnili darované kvety a malé pozornosti. Poďakovanie patrí naozaj všetkým, ktorí sa na zdarnom a hladkom priebehu kurzu podieľali. Po menšom napätí, prameniacom zo samotných skúšok, nezostalo ani stopy, vystriedala ho čistá radosť z úspechu, ku ktorému im gratulujeme.

Novovzniknuté priateľstvá v kruhu absolventiek sa po zdarnom konci v posledný deň utužovali bezprostrednými rozhovormi v uvoľnenej atmosfére a pri občerstvení, ktoré pripravili.

Všetkým želáme veľa pozitívnej energie, síl, optimizmu a pevného zdravia pri vykonávaní opatrovateľskej práce, ktorá sa mnohým z nich stáva životným poslaním.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button