AktualityPodujatiaPozvánky

Fašiangy v múzeu

poradna

Zažite s nami nezabudnuteľné fašiangové dopoludnie 16.2.2015 od 8.30 – 13.00 h. V pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre – v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom.

Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti ale i konkrétni ľudia. Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska.

Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá – napr. klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú. V mnohých domácnostiach bežná, a v iných neznáma vôňa fánok sa bude šíriť aj priestormi Mestského múzea v pondelok 16.2.2015. Pre tých, ktorí nepoznajú prípravu a chuť fánok, ale i pre tých, ktorí ich zbožňujú, sme pripravili ukážku prípravy a smaženia fánok spojených s ochutnávkou. O fašiangovú zábavu sa postará folklórny súbor Chyzerovčanka.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button