AktualityZM blog

Turisti na Benáte

poradna

 

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Mestská organizácie Klubu slovenských turistov Zlaté Moravce pod vedením Tibora Hučku uskutočnila otvorenie novej turistickej sezóny dňa 26. marca 2017 nenáročným výstupom na Benát. Krásne slnečné počasie vylákalo milovníkov turistiky na prvú pešiu túru jarnou prírodou. 

Benát

Benát (692 m) je označovaný za najkrajší a turisticky najnavštevovanejší vrch Pohronského Inovca. Nachádza sa nad obcami Žitavany a Machulince v okrese Zlaté Moravce. Na jeho vrchole sa rozkladá skalné mesto predstavujúce pozostatok sopečnej činnosti. Možno tu obdivovať prekrásne andezitové útvary. Vrch Benát bol v minulosti a žiaľ je i v súčasnosti miestom ťažby andezitu, ktorá mu značne uberá na pôvabe a kráse.

Na Benát sa turisti vydali z obce Machulince Hlbokou dolinou modro značkovaným chodníkom, ktorá je jednou z východiskových turistických oblastí do pohoria Pohronský Inovec. Cesta z Machuliniec vedie na Obycké lúky pod Hrádkom a Obyckými lúkami pod Benátom pokračuje na vrchol hory cez Hradeckú lúku. Na vrchol hory sa časť turistov sa vydala aj zo Žitavian tzv. Lomovou cestou cez Priehonskú lúku po bývalom turisticky značkovanom chodníku. Benát privítal turistov chladným veterným počasím s krásnymi výhľadmi na okolité obce a celý hrebeň pohoria Tribeč. Vrcholová  vyhliadka poskytuje veľmi pekné výhľady, ktoré sú považované za najlepšie v pohorí. Tie najkrajšie sú na celé horné Požitavie, zámok Topoľčianky, hrad Jelenec a Hrušov. Otvorenia turistickej sezóny sa zúčastnili aj žiaci turistického krúžku zo Základnej školy Tesárske Mlyňany pod vedením Mgr. Markéty Stolárovej. 

Pekný zážitok z nedeľnej túry umocnili aj prvé jarné kvety, ktoré patria k vzácnej flóre Benátu. Rastie tu viacero zriedkavo sa vyskytujúcich chránených druhov rastlín. V jarnom období hýri príroda rôznofarebnými kvetmi, medzi ktoré patria najmä scile a chochlačky. Prvá jarná túra priniesla každému zážitok z príjemne stráveného dňa v prebúdzajúcej sa prírode inoveckého pohoria.

Anton Kaiser

Čítali ste článok pozorne? 

Otvorenia turistickej sezóny sa zúčastnili aj žiaci turistického krúžku zo Základnej školy

Pozrieť výsledky

Loading ... Loading ...
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”911″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button