AktualityŠkoly

Stredná odborná škola obchodu a služieb púta na seba pozornosť z viacerých dôvodov

poradna

 

Stredná odborná škola obchodu a služieb renovuje svoje priestory. Pod vedením súčasne menovaného riaditeľa PaedDr. Štefana Halgaša sa v tieto dni rekonštruuje jej strecha a terasy, modernizujú sa prevádzky (nerezová kuchyňa, nový interiér kaderníctva a kozmetiky a nové učebne informatiky), športovci dostali novú výbavu, malo by pribudnúť multifunkčné ihrisko a na svete je dohoda so spoločnosťou UNIQA GSC, na základe ktorej sa pripravuje ďalší študijný odbor zameraný na „poisťovníctvo a bankovníctvo“.

Na Ulici SNP sa táto škola nachádza takmer štvrťstoročie, ale jej minulosť siaha podľa uchovaných písomností až do roku 1920, kedy fungovala pod názvom „Živnostenská škola“. To svedčí o jej dobrom vedení, lebo aj napriek dobe, ktorou si prešla, sa jej ráz nezmenil ani po 100 rokoch. Nemalou mierou sa pod to podpísala Mgr. Mária Šmálová, ktorej zásluhou sa škola po reštitúciách a následnom vysťahovaní z jej pôvodných priestorov nezrušila a ponechala sa v Zlatých Moravciach, aj keď vyšší, prvotný zámer, bol v tom čase úplne iný. Pani Šmálová bola pri jej znovuzrodení, výstavbe a riadila ju celých 26 rokov.

 

Rokmi sa škola prispôsobovala dopytu trhu, jej učebné odbory sa rozširovali a pôvodných predavačov vystriedali obchodníci, budúci podnikatelia, marketingoví pracovníci, kozmetici, kaderníci, kuchári, čašníci a servírky. Jej študenti majú možnosť praxe vo svojich prevádzkach: kozmetický salón, dve kaderníctva, reštaurácia s kuchyňou a kaviareň s predajom pečiva (v spolupráci s Tekovskou kúriou), ktorými si škola zabezpečuje svoje vlastné financie, pretože tieto služby ponúka širokej verejnosti. Poskytuje cateringové služby, priestory na rôzne slávnostné posedenia, oslavy, kary s „full“ servisom, od kuchyne po samotnú obsluhu.

K učebným odborom by mal časom znovu pribudnúť aj „Predavač“, ktorý je ideálny na zaradenie sa do systému duálneho vzdelávania. Výhodou tohto vzdelávania je platená prax v zazmluvnenej firme, ktorá si svojho budúceho zamestnanca doslova vychová a zaručí mu jeho uplatnenie po skončení školy. To sa však týka predovšetkým činností v priemyselných odvetviach. Vzhľadom k zameraniu, na ktoré sa Stredná odborná škola obchodu a služieb špecializuje v súčasnosti, duálne vzdelávanie pre ňu nie je zatiaľ reálne. Žiaci však nie sú o platenú prax ochudobnení. Aj keď má škola svoje vlastné prevádzky, počas vyučovacieho procesu sa sústreďuje na zazmluvnenie spolupráce s rôznymi firmami v meste.

V blízkej budúcnosti sa prostredníctvom spoločnosti UNIQA GSC pripravuje a realizuje zmluva s finančnou spoločnosťou UNIQA Insurance Group, ktorá sa bude existenčne a finančne spolupodieľať na vyučovacom procese, okrem iného, aj rozšíreným vyučovaním nemeckého jazyka. Táto spolupráca prinesie študentom záruku istoty po absolvovaní štúdia v odbore „Poisťovníctvo, bankovníctvo“ s možnosťou slušne zaplateného a stabilného pracovné miesta aj v nemecky hovoriacich krajinách, kde spoločnosť pôsobí.

Škola je situovaná v krásnom prostredí s rozľahlým pozemkom, na ktorom sa v dohľadnej dobe plánuje postaviť multifunkčné ihrisko, s možnosťou získania dotácie nielen na jeho výstavbu, ale aj vybavenia telocvične.

Snahou súčasného riaditeľa je dobré renomé školy, jej osveta a modernizácia, aby sa prilákalo čo najviac šikovných študentov. Dnešný systém vyžaduje od každého riadiaceho pracovníka obrovskú zodpovednosť, pretože nie je ľahké zladiť a spojiť niekoľko subjektov, ktoré majú rovnaký vplyv na dobre fungujúci celok. Riaditeľ školy musí mať absolútny prehľad a dostatočné skúsenosti nielen v manažmente, ale aj vo výchovno-vzdelávacom procese, ktorého súčasťou nie sú len pedagógovia a študenti, ale rovnako aj ich rodičia. Udržať v tomto všetkom rovnováhu, si vyžaduje množstvo úsilia, nadhľadu, skúseností, schopnosti robiť kompromisy a zžiť sa s prostredím natoľko, aby fungovala nielen prosperita školy, ale aby naše deti nestrácali pravé ľudské hodnoty.

Pani Mária Šmálová vložila do tejto práce svoje maximum. Bola pri zrode tejto školy a zodpovedne ju riadila 26 rokov. V decembri 2016 oficiálne svoje riaditeľské žezlo odovzdala svojmu kolegovi Štefanovi Halgašovi, ktorý sa s ňou posledné roky z pozície zástupcu školy podieľal na jej zveľaďovaní. Rád by sa za všetkých kolegov, študentov a spokojných rodičov pani riaditeľke poďakoval za jej dlhoročné zásluhy a jej oddanosť. Za ľudský prístup a vernosť k práci, ktorou pozitívne poznačila mnoho ľudských životov, jej patrí naša úcta.

Ako sám vraví, „najlepšou vizitkou našej práce je spokojný absolvent a jeho uplatnenie v ďalšom živote. Pozitívne reakcie študentov a rodičov sú najväčším zadosťučinením nášho vynaloženého úsilia, pre školu sú najväčšou reklamou a pre nás najväčšou odmenou.“

Keďže stredné školy spadajú pod vyššie územné celky, poďakovanie súčasne menovaného riaditeľa patrí aj Nitrianskemu samosprávnemu kraju. „Všetka česť predovšetkým vedeniu odboru vzdelávania a kultúry ÚNSK a všetkým, v ktorých záujme je nám pomáhať. Bez pomoci zriaďovateľa, by táto škola nefungovala. Len za posledných pár mesiacov sa do nej investovali nemalé finančné prostriedky.“

Už o pár dní sa rozhodne, do koho rúk sa vloží ďalšia budúcnosť tejto školy.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”918″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

-red-

 

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button