Aktuality

Vodič poľskej dodávky viezol stovky fejkov 

poradna

 

NITRA – 03.05.2017: Nitrianski colníci zaistili na juhu Slovenska viac ako 2500 kusov napodobenín značkového textilného tovaru a obuvi. Majiteľom ochranných známok by predajom tohto tovaru vznikla škoda, ktorá je predbežne odhadovaná na viac ako 200 000 eur. Vodičovi z Poľska, ktorý podozrivý tovar prevážal, môže uložiť colný úrad pokutu od 3 000 eur do 67 000 eur a zaistený tovar nechať prepadnúť v prospech štátu.

Pri výkone cestných kontrol zastavili colníci zo štúrovskej Stanice colného úradu Nitra v obci Horné Semerovce (okres Levice) poľského vodiča úžitkového motorového vozidla poľskej poznávacej značky, ktorý tvrdil, že prepravuje tovar do Maďarska. Vodič nevedel na výzvu colníkov predložiť žiadny doklad o nadobudnutí prepravovaného tovaru a preukázať jeho skutočný pôvod. Podľa jeho vyjadrenia len nastúpil do naloženého prenajatého vozidla a prepravovaný tovar, ktorý ani nevidel, mal vyložiť v Budapešti. Colníci pri kontrole nákladného priestoru vozidla zistili, že sa v ňom nachádzajú textilné boxy naplnené odevnými výrobkami a obuvou, označenými logami renomovaných svetových módnych výrobcov, ktoré vykazovali znaky nepravosti. V prevažnej väčšine išlo napodobeniny teplákových súprav, tričiek, nohavíc, košieľ a spodnej bielizne značiek HUGO BOSS, DSQUARED, RALPH LAUREN, CALVIN KLEIN, TOMMY HILFIGER, NIKE, NAPAPIJRI. Vo vozidle sa po konečnom spočítaní našlo celkom 2594 kusov oblečenia a tiež 24 párov obuvi, pri ktorých držitelia práva potvrdili, že sa jedná o fejky.

Pred prípadným zničením zaisteného tovaru bude v ďalšom konaní colný úrad rozhodovať o možnosti jeho bezodplatného poskytnutia na humanitárne účely, a to po splnení zákonom stanovených podmienok. Samotný prevod zaistených napodobenín na humanitárne účely je podmienený jeho zdravotnou nezávadnosťou, čo posudzuje Slovenská obchodná inšpekcia. Ako zdôraznil hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher, v každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa a trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať. V prípade, že colný úrad v spolupráci so SOI vyhodnotí, že tento tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka bude pre verejnosť zverejnená na stránke  www.financnasprava.sk formou tlačovej správy.

mjr. Mgr. Stanislav Pacher, hovorca Colného úradu Nitra

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button