Aktuality

Hľadači pokladov opäť zasahovali

poradna

 

Počas krásnej slnečnej soboty 21.apríla, pri príležitosti nedávneho Dňa Zeme, sa znova stretli hľadači pokladov – nadšenci celosvetovej hry Geocaching. Tentokrát si zobrali na mušku zlatomoraveckú kalváriu vedľa tehelne. Aj keď priamo vo viditeľnom areály veľa odpadkov nebolo, v skrytých zákutiach sa však toho našlo až až.

 

Na tento CITO Event, čo znamená Cache In – Trash Out, tj. skrýša dnu, odpad preč, prišlo oveľa viac účastníkov ako v októbri do Parku Mládeže – zo Zlatých Moraviec, Levíc, Partizánskeho a dokonca z Budapešti. To sa prejavilo aj na množstve odpadu – za plný prívesný vozík, ktorý potom odniesli na skládku. Počas eventu vznikla nová skrýša, takzvaná T5, na ktorú je potrebná horolezecká výstroj. Ukážky “odlovenia” takejto skrýše skúsenými hľadačmi potešili nováčikov a aj hostí z Maďarska.
Týmto ďakujeme happykillerovi za zorganizovanie pekného stretnutia.

Čo je Geocaching?

Ako samotný názov naznačuje, ide o hľadanie rôznych úkrytov na výnimočných miestach, pekných vyhliadkach, prírodných, ale aj civilizačných zaujímavostiach. V našom meste je ich cca dvadsať. Hrá sa pomocou GPS navigácie, kde si hráči doma pripravia plán hľadania, zo stránky hry www.geocaching.com si stiahnu presné súradnice skrýše a kam ich tieto súradnice povedú. A čo tam nájdu?.. To už je práve čaro hľadania pokladov. Skrýše sú väčšinou malé krabičky, dômyselne schované pred zrakmi nič netušiacich civilov – nehráčov, ktoré obsahujú zápisník, tzn. Logbook a predmety na výmenu pre iných hráčov. To bývajú napr. hračky, rôzne drobnosti, upomienkové predmety, suveníry atď. Nechávať v skrýši potraviny alebo peniaze je z pochopiteľných dôvodov zakázané. Hľadač sa po nájdení krabičky zapíše do logbooku a potom doma, alebo online cez mobil svoj nález zverejní aj na stránke hry, okomentuje miesto, spôsob nájdenia a celkovú úroveň hry. Pripíše na svoje konto bod. Výnimkou nie sú hráči s tisíckami nálezov po celom Slovensku – ozajstní nadšenci. Hra je nenáročná, vhodná pre rodiny s deťmi, ktoré namiesto vysedávania doma za tabletom alebo počítačom, aktívne idú do prírody spoznávať nové miesta a často aj nových kamarátov. Celosvetovo je aktuálne ukrytých 3 milióny skrýší, ktoré hľadá 2.8 milióna registrovaných hráčov. Práve preto heslo hry znie: Zem je naše ihrisko.

-vice-

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”985″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Hľadači pokladov čistili park


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button