AktualityZM blog

Fašiangová veselica

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Už naši predkovia sa po zime radi zabávali pred nastávajúcim pôstom. Bolo to obdobie od Troch kráľov do polnoci pred Popolcovou stredou, čas priadok, zabíjačiek, svadieb a zábav.  

Podľa starej ľudovej tradície pred duchovnou prípravou na najstaršie a najvýznamnejšie kresťanské sviatky roka zorganizovalo Mestské múzeum v Zlatých Moravciach dňa 20.februára 2019 podujatie pre žiakov miestnych škôl a širokú kultúrnu verejnosť. Spolu so Speváckou skupinou Zlatomoravčianka a Folklórnou skupinou Briežok z Jedľových Kostolian vytvorili neopakovateľnú atmosféru fašiangov. 

Rozprávanie o gajdách a gajdošoch 

Na VI. ročníku Fašiangovej veselice lektorky múzea pani Viera Tomová a Mgr. Ivana Valkovičová privítala v dopoludňajších hodinách žiakov miestnych ZŠ, žiakov zo ZŠ Pribinova v krásnych ľudových krojoch, Ženskú spevácku skupinu Briežok z Jedľových Kostolian pod vedením Danky Kellnerovej a mladú gajdošku Dominiku Cigáňovú. Žiakom porozprávala rôzne príbehy o starých kostolianskych gajdošoch, Modošskom gajdošovi a gajdošovi prezývaného Halabrín, básnikovi Jankovi Kráľovi zo Zlatých Moraviec, ktorý rád chodieval za gajdošmi do Jedľových Kostolian. Dominika Cigáňová zahrala na gajdách, ktoré sú hlavným hudobným nástrojom FSk Briežok. Predstavila jednotlivé diely tohto hudobného nástroja, rôzne typy gájd, ktoré sa začínajú vyrábať z goratexu. Veľkým zážitkom pre žiakov bolo oboznámiť sa aj s ďalšími hudobnými nástrojmi a vyskúšať svoje hudobné nadanie.  

Kultúrny program

Fašiangové popoludnie v múzeu otvoril Spevácky súbor Zlatomoravčianka pod vedením Vladimíra Rumanka. S milovníkmi folklóru a zábavy si spoločne zaspievali množstvo fašiangových pesničiek. O tradícii fašiangov a predveľkonočných zvykoch, ktoré sa dodnes zachovali v inej forme, tak ako to po stáročia prinášala doba, prišiel aj tohto roku návštevníkom kultúrneho podujatia porozprávať riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Anton Števko. Danka Kellnerová predstavila návštevníkom aj ďalšiu mladú gajdošku FSk Briežok z Jedľových Kostolian Viktóriu Rajnohovú. V kultúrnom programe Anna Kiššová predniesla básničku Balada o base.

Za vytvorenie príjemnej atmosféry podujatia s ochutnávkou tradičného fašiangového jedla fánok patrí vďaka organizátorom Fašiangovej veselice. Zaužívané zvyky a obyčaje všetkých sviatkov v roku patria ku kultúrnemu dedičstvu našich otcov, ktorými si s úctou pripomíname naše bohatstvo slovenských ľudových tradícií. 

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1025″ display=”basic_thumbnail”]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button