AktualityŠkoly

SOŠ polytechnickú na Ul. SNP 2 navštívilo 39 študentov zo 7 krajín Európy

poradna

Aj v tomto roku naša škola, SOŠ polytechnická v Zlatých Moravciach pokračuje v dlhoročnej “šnúre” medzinárodných projektov, v ktorých spolupracujeme s viacerými podobnými školami z celej Európy. V termíne 11. – 23. februára 2019 sa na našej škole konali dve projektové stretnutia v rámci programu ERASMUS+.

Prvé stretnutie sme realizovali s našimi partnermi zo školy VGS z nórskeho Kongsbergu a VTI z belgického Tieltu. Zúčastnilo sa ho spolu 14 študentov z Nórska a Belgicka so 4 svojimi pedagógmi, a za našu školu 6 študentov  a dvaja učitelia odborných predmetov. V tomto projekte pod názvom “Smart devices for healthy ageing” sa stalo našou ambíciou lepšie pochopiť, resp. s partnermi vyvinúť zariadenia, ktoré by mohli starším osamelým ľuďom, resp. ľuďom na dôchodku uľahčiť život tam, kde je to možné aj bez pomoci iných. Jedná sa hlavne o technológie centralizovaného zberu a analýzy dát z rôznych senzorov biologických veličín ako napr. tep, krvný tlak, detektor pádu, detektor pohybu, detektory nebezpečných látok, ale aj ovládanie zariadení hlasom. Potreba takýchto technológií priamo vyplýva z demografického vývoja v priestore celej Európy.

Počas piatich pracovných dní sa teda naši a zahraniční študenti a ich učitelia podelili o doterajšie  skúsenosti a poznatky v tejto problematike, úspešne sme absolvovali spolu päť 4-hodinových “workshopov” na témy: “Raspberry Pi ako server”, “Detektor tepu”, “Detektor pádu”, “Google HOME HUB a jeho využitie v domácnosti”, “Ovládanie osvetlenia a iných zariadení domácnosti hlasom pomocou GOOGLE HOME a PHILIPS HUE”. Technológie, s ktorými sme pracovali predstavujú absolútnu technologickú špičku v danej problematike. Sme preto hrdí, že naši študenti mohli porovnať a zároveň nadobúdať nové vedomosti a skúsenosti so svojimi rovesníkmi z našich partnerských krajín.

Program návštevy zahraničných hostí sme samozrejme doplnili aj o kultúrne a relaxačné aktivity, tak aby naši hostia na Slovensku spoznávali nielen nové moderné a inovatívne technológie, ale aby ho zároveň Slovensko spoznali aj ako modernú európsku krajinu, plnú prírodných krás a historicky zaujímavých miest. Navštívili sme preto Banskú Bystricu, Donovaly, našim hosťujúcim študentom sa veľmi páčil aj Liptov, kde sme navštívili známu Demänovskú jaskyňu slobody, Vlkolinec, či “Tatralandiu”.

V piatok 15. februára, na záver pobytu našich hostí prijali aj primátor mesta Zlaté Moravce PaedDr. Dušan Husár a na Úrade Nitrianskeho samosprávneho kraja aj Ing. Helena Psotová, vedúca Úradu NSK a vedúci odboru vzdelávania a kultúry na Úrade NSK RNDr. Vladimír Gubiš.

Druhé stretnutie s partnermi z rakúskeho Tullnu, bulharskej Vratsy, gréckej Larissy, rumunskeho Satu-Mare (hist. Satmár), a sicílskej Sciaccy sme na našej škole absolvovali v termíne 19. – 22. februára. Toto stretnutie bolo zároveň druhým takýmto stretnutím v poradí v projekte a nasledovalo po stretnutí v Bulharsku. Privítali sme na ňom spolu 25 študentov a 11 sprevádzajúcich učiteľov. V projekte pod názvom “Einer für alle, alle für Einen!” – po slovensky: “Jeden za všetkých, všetci za jedného!” je hlavným motívom pomoc dobrovoľníckym organizáciám v regiónoch Európy a zároveň zlepšenie sa v cudzích jazykoch. Pre nás sa objektom záujmu stala starobylá historická dominanta regiónu Horného požitavia – hrad Hrušov.

Počas štyroch pracovných dní, boli zahraniční študenti ubytovaní aj u svojich slovenských kamarátov. Vopred dohodnutý program stretnutia bol vyskladaný z množstva pracovných aktivít a samozrejme opäť doplnený aj o kultúrno-historické a relaxačné zážitky.

Zahraničných hostí sme v prvý deň privítali v čerstvo-vynovenom vestibule školy, nasledoval kultúrny program pripravený našimi študentami, predstavenie partnerov a prehliadka priestorov školy. Po obede v školskej jedálni sme sa ponáhľali do obradnej siene  MSKS, kde opäť všetkých prijal primátor mesta Zlaté Moravce pán PaedDr. Dušan Husár. Prvý deň sme zavŕšili filmovým festivalom na tému záchrany historických pamiatok. Každá krajina predstavila film v nemčine o svojej krajine. Náš film o záchrane zrúcanín hradov na Slovensku, ktorý pripravili naši žiaci a učitelia sa celkom isto v konkurencii nestratil a ak Vás problematika zaujíma, môžete si ho pozrieť pod článkom.

Druhý pracovný deň študenti pracovali na tvorbe projektového kalendára, pričom sme našich hostí trochu aj učili, ako sa pracuje v grafickom programe Corel Draw. Zatiaľ čo študenti v skupinách usilovne pracovali na tvorbe kalendárov, zahraniční učitelia sa zúčastnili hospitácií na hodinách nemeckého jazyka a hodinách odborných predmetov. Po chutnom spoločnom obede v jedálni našej školy sme sa ponáhľali smerom k hradu Hrušov, kde nás už čakala reportérka Slovenskej televízie, ktorá o spolupráci SOŠ polytechnickej a OZ Leustach pri obnove Hrušova natočila reportáž. Cestou k Hrušovu sme naplánovali prechádzku okolo priestorov Národného žrebčína Topoľčianky, kde si mohli naši hostia, ale aj naši študenti vyskúšať kŕmenie krásnych Lipicanských koní. Samozrejme, na hrade nám potom naši partneri s OZ Leustach pripravili milé privítanie a prehliadku spojenú s odborným výkladom o rekonštrukcii hradu. Záver druhého dňa bol venovaný večierku spojeného so slávnostnou večerou, na ktorom sme pozvaným hosťom prezentovali spoluprácu s OZ LEUSTACH, predstavili sadu roll-upov a bannerov, vytvorených v rámci projektu ako pomoc združeniu pri propagácii činnosti a hradu samotného. Stretnutia sa okrem našich zahraničných hostí a predstaviteľov OZ Leustach zúčastnili aj učitelia a študenti našej školy a pozvanie prijali aj zástupcovia ZŠ Pribinova Zlaté Moravce a čestným hosťom bol poslanec NRSR a podpredseda Nitrianskeho samsprávneho kraja p. Marian Kéry.

Tretí a štvrtý deň sa naši študenti a učitelia podujali predstaviť svojim hosťom Slovensko aj z pohľadu geografie a histórie. Predstavili sme im regióny Pohronia, Liptova a Tatier, kde sme navštívili Banskú Bystricu, Liptovský Mikuláš, Starý Smokovec, Donovaly, Vlkolinec,

Demänovskú dolinu a očarujúcu panorámu Tatier sme našim hosťom ponúkli z Hrebienku, kam sme sa vyviezli známou pozemnou lanovkou. Tou cestoval v minulosti aj nezabudnuteľný svätý otec Ján Pavol II, či anglická kráľovná. Keďže nám v programe počas večerov zostalo trošku času aj na relax, pobyt na Liptove sme doplnili návštevou vodných parkov Tatralandia a Bešeňová.

Týždne pobytu našich hostí prebehli pri oboch projektoch vďaka pestrému programu veľmi rýchlo a naši hostia sa opäť vrátili do svojich domovských škôl ku každodenným povinnostiam. Z ich reakcií však vieme, že si odniesli nové vedomosti, množstvo zážitkov, vytvorili sa nové priateľstvá. Naši študenti a učitelia si zasa mohli vyskúšať, ako chutí rola hostiteľa doma i na škole, naživo si precvičiť jazykové schopnosti. No a naše školy majú k sebe znova o čosi bližšie. To bol prvotný zámer predkladateľov,  koordinátorov a realizátorov projektov, ktorými sú : Mgr. Zuzana Čižmáriková a Mgr. Dušan Turčan, učitelia na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach.

autori článku: Mgr. Dušan Turčan a Mgr. Zuzana Čižmáriková

fotografie: Mgr. Dušan Turčan, Paťo Klučár 1.F, Adam Ferenc 4.P

[ngg src=”galleries” ids=”1027″ display=”basic_thumbnail”]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button