AktualityŠkoly

Pribinkári cestujú s ERASMOM po EURÓPE

poradna

„Svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu.“ 

tento motivačný citát známej historickej postavy Sv. Augustína bol jednou z prvotných inšpirácií aktívnej učiteľky nemeckého jazyka Mgr. Zuzany Čižmárikovej a vedenia školy ZŠ Pribinova v Zlatých Moravciach. Tu iniciatívne pripravili pre svojich šikovných žiakov v nastávajúcich dvoch školských rokoch  skutočnú lahôdku: medzinárodný projekt  ERASMUS+ pod názvom „Cross into languages“, čo vo voľnom preklade znamená „Pustime sa do jazykov“.

Projekt, ako už jeho názov napovedá, je jazykovo orientovaný a umožní žiakom ZŠ Pribinova preniknúť hlbšie do schopností komunikovať v cudzom jazyku so svojimi rovesníkmi z Grécka, Rumunska, Litvy, či pre nás exotikou dýchajúceho Turecka. Zároveň umožní žiakom a ich sprevádzajúcim učiteľom navštíviť a aktívne spoznávať vyššie spomenuté krajiny z hľadiska histórie, kultúry, architektúry, jazyka, či geografie. Samozrejme, zahraničných hostí v tomto projekte privítame aj na Slovensku, v našom meste, na našej škole a žiaci si svojich kamarátov počas ich pobytu na Slovensku vezmú aj do svojich domovov.

Hlavnou myšlienkou a zároveň cieľom projektu je umožniť žiakom školy overiť si, a zároveň zdokonaliť svoju schopnosť použiť cudzí jazyk pri komunikácii nielen v triede, tak ako sa to deje pri štandardnom vyučovaní, ale priamo v reálnom živote – pri stretnutí a aktivitách s kamarátmi z rôznych krajín Európy na školách a v ich domovoch. Pridanou hodnotou je potom samozrejme aj cestovanie a spoznávanie tých kútov Európy, ktoré majú väčšinou žiaci možnosť vidieť iba na mape, obrázkoch, či v televízii.

Prvým z partnerov v projekte a zároveň koordinátorskou školou projektu je Lietuvos Sporto Universiteto Kedainu „Ausuros“ progimnazija z mesta Kedainai z Litvy. Grécko v projekte zastupuje škola Daily Junior High School of Petra of Lesvos, ktorá sa nachádza v Iónskom mori na ostrove LESBOS. Rumunsko je zastúpené školou Liceul Teoretic German Johann  Ettinger, ktoré sa nachádza v historicky známom meste Satu-Mare (Satmár). Štvoricu kontinentálnych partnerov dopĺňa škola Meram Alparsan Ortaokulu z tureckého mesta Konya. Tu sa bude konať v Novembri 2019 aj prvé projektové stretnutie, na ktoré sa už isto tešia piati žiaci ZŠ Pribinova a ich sprevádzajúci učitelia. 

Čaká ich atraktívna cesta zahŕňajúca letecký presun a pri napĺňaní programu počas týždňa aj množstvo zaujímavých aktivít v anglickom a nemeckom jazyku a v neposlednom rade veľké dobrodružstvo pri spoznávaní cudzej krajiny. O tom však už v reportáži, ktorú prinesieme po absolvovaní  ich pobytu.

Mgr. Zuzana Čižmáriková, koordinátorka projektu

Mgr. Lenka Herdová, riaditeľka školy

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autorov a Komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button