AktualityŠkoly

Tradície v novom šate. 

poradna

Noc 21.septembra bola pre nás plná očakávaní, vzrušenia, možno trošku obáv, ale určite plná zážitkov. Začala sa totiž cesta za našou lepšou budúcnosťou. ?

V tento deň sme vycestovali do Talianskeho Spoleta, aby sme tu v rámci programu Erasmus plus realizovali prvú z mobilít, na ktoré sme získali grant. Šesť žiakov učebného odboru kuchár tu po dobu 3 týždne vykonáva profesionálnu stáž vo veľkých hoteloch a kvalitných reštauráciách. Nadobudnuté skúsenosti a zručnosti plánujeme preniesť na pôdu našej školy a mať kúsok slnečného pohostinného Talianska v našej školskej kuchyni a jedálni. 

Aby bol kuchár kvalitný, musí mať osobnú skúsenosť zo surovinami a poznať rôznorodé chute. Takže zážitkové učenie je ideálne. A tieto možnosti nám určite Taliansko ponúklo. Videli sme, ako sa získava kvalitný extra panenský olivový olej. Naučili sme sa rozlíšiť jeho chuťové variácie. Vieme, s akými surovinami ho podávať. 

Na lekciách varenia sme sa naučili pripravovať ručne robené cestoviny a rôzne omáčky k nim. Sú vynikajúce!  A dokonca sme navštívili preslávenú vinicu a zúčastnili sa ochutnávky vín. Dospeláci by boli asi nešťastní, keďže obsah našich pohárov skončil vo veľkej nádobe, ale získali sme skúsenosť s kvalitným vínom a naučili sa možnosti jeho podávania.  V Hotelovej akadémii v Spolete sme porovnali vyučovanie u nich a na Slovensku. Určite niektoré poznatky využijeme aj v našej škole. 

V Spolete sme už celkom známi, lebo o našich návštevách písali na stránke Hotelovej akadémie, na fb stránke olivového mlyna Frantoio Filippi, na stránke vinárskych závodov Scacciadiavoli, ako aj na stránkach viacerých reštaurácii. 

Verím, že fotky a videá z našej stáže sa vám budú páčiť. 

Ešte nás čaká 12 dní plných zážitkov a učenia, ktoré, ako dúfame, budú cestou k našej lepšej budúcnosti. Na konci stáže získame certifikát a Europass mobility, oficiálne dokumenty platné a využívané v celej EU. Držte nám palce!! 

Mgr. Martina Hudáková.

[ngg src=”galleries” ids=”1056″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button