AktualityKoronavírus

Koronavírus: Mesto Zlaté Moravce zaviedlo prísne opatrenia

poradna

V súvislosti s rizikom šírenia koronavírusu COVID-19 zaviedlo naše mesto, podobne ako iné slovenské a zahraničné mestá, sériu prísnych opatrení. Dotýkajú sa verejného života, fungovania škôl a celej samosprávy.

„Našim prvoradým cieľom je zabezpečiť ochranu zdravia obyvateľov Zlatých Moraviec, ako aj pracovníkov mesta a mestských organizácií. Z toho dôvodu sme pristúpili k zavedeniu viacerých opatrení, ktoré u nás dočasne obmedzia život na viacerých úrovniach. Chcel by som všetkých spoluobčanov ubezpečiť, že od zmienky o prvých prípadoch nového vírusu sme s členmi krízového štábu mesta, zástupcami organizácii a regionálnym úradom verejného zdravotníctva konzultovali postupy, možnosti, aby sme zabezpečili bezpečnosť ľudí a v maximálnej miere zabránili rozširovaniu vírusu na území mesta. Prosím o zodpovednosť a trpezlivosť,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. 

Pre riziko šírenia koronavírusu je neustále v pohotovosti Krízový štáb mesta Zlaté Moravce. Jeho členovia sa stretávajú pravidelne, prispôsobujú sa aktuálnej situácii a podľa nej vydávajú nové opatrenia.

„Prvé väčšie opatrenia sme zaviedli do praxe už 9. marca 2020. Od tohto dátumu sme obmedzili organizáciu spoločenských, kultúrnych a športových podujatí na území Zlatých Moraviec. Mimo prevádzku sa ocitlo kino, divadlo, denné centrum a knižnica. Zavedený bol aj zákaz návštev v Zariadení a domu opatrovateľskej služby. Všetky tieto obmedzenia sú stále v platnosti až do odvolania,“ pripomenul primátor. 

Dočasné zatvorenie radnice

V polovici mesiaca marec sa pristúpilo k ďalšiemu radikálnemu kroku. Do 27. marca budú zatvorené brány mestského úradu a všetkých mestských podnikov. 

„Uvedomujeme si, že ide o závažné obmedzenie. Najmä mestský úrad poskytuje ľuďom rôzne dôležité služby, ku ktorým sa teraz nebudú môcť na určitý čas dostať. Ide ale o mimoriadnu situáciu a treba vydržať. Nechceme zbytočne vystavovať riziku ani občanov a ani našich zamestnancov,“ vysvetľuje Husár, ktorý aj spolu s prednostom radnice Mariánom Kováčom ostáva pre prípad mimoriadnych situácií stále v pohotovosti. 

Radnica však neostáva úplne nefunkčná. Niektorí zamestnanci pracujú z domu v rámci takzvaného home office, niektorí podľa potreby sú na svojom pracovisku a vybavujú neodkladné pracovné povinnosti a elektronickú poštu. „Každý deň je fyzicky na pracovisku prítomných približne 10-13 zamestnancov úradu,“ dodáva Husár. Funkčná je naďalej aj zlatomoravecká mestská polícia. 

Ďalšie opatrenia

Krízový štáb mesta postupne zaviedol ďalšie mimoriadne opatrenia. Medzi ne patrí napríklad zabezpečenie dezinfekcie priestorov magistrátu, mestských škôl, mestských podnikov, Centra voľného času a Domu opatrovateľskej služby (DOS); boli objednané ochranné rúška pre obyvateľov Moraviec; verejne prístupné detské ihriská boli zabezpečené proti vstupu; až do odvolania bol obmedzený predaj na mestskom trhovisku, ktoré aktuálne môže ponúkať len potraviny, krmivá pre zvieratá a hygienické, ochranné a dezinfekčné prostriedky pre obyvateľov. 

Taktiež bolo zabezpečené šírenie informačných materiálov týkajúcich sa ochrany pred koronavírusom pre marginalizované rómske komunity (MRK) na Ulici 1. mája a bola zavedená pravidelná dodávka pitnej vody pre MRK v mestskej časti Chyzerovce. 

Samostatnou kapitolou sú školy a školské zariadenia. Tie boli všetky na základe nariadenia vlády zatvorené celoplošne od 16. marca 2020. Mimo prevádzky mali pôvodne zotrvať minimálne po dobu 14 dní. Nový minister školstva Branislav Gröhling (SaS) však dňa 24. marca 2020 informoval, že brány škôl ostanú zatvorené aj po 30. marci 2020, a to až do odvolania.

Informovanosť občanov

Nové opatrenia môžu v Zlatých Moravciach pribúdať každým dňom. Všetko závisí od ďalšieho vývoja situácie. Je preto dôležité pravidelne sledovať webovú stránku mesta Zlaté Moravce – www.zlatemoravce.eu, kde sú k dispozícií najnovšie správy. 

Mestský úrad taktiež občanom odporúča, pokiaľ tak ešte neurobili, aby sa prihlásili na odber informačných sms správ. Môžu tak urobiť na vyššie uvedenom webe pod sekciou – Sms, email služba.

Peter Klimant


Chcete vedieť o všetkom? Aktivujte si notifikácie


 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button