AktualityKoronavírus

Krízový štáb mesta rozhodol o začatí príprav na celoplošné testovanie

poradna

Zasadnutie Krízového štábu mesta Zlaté Moravce (vybraní členovia a prizvaní hostia), ktoré sa konalo dňa 13.01. 2021 (streda) o 8,30 hod. v MSKS v Zlatých Moravciach

  • Krízový štáb mesta zasadal v súvislosti zlej pandemickej situácie v okrese Zlaté Moravce.
  • Na zasadnutie Krízového štábu mesta bol prizvaný Branislav Varga, ktorého primátor mesta dňom 11.1.2021 poveril riadením Technických služieb mesta Zlaté Moravce. Branislav Varga poverený riadením TSmZM informoval Krízový štáb mesta, že mestský podnik funguje v obmedzenom režime z dôvodu karantény a práce neschopnosti väčšieho počtu pracovníkov.
  • Krízový štáb mesta rozhodol o opätovnom pretestovaní práceschopných zamestnancov TSmZM antigénovými testami na COVID-19 v pondelok 18.1.2021.
  • Krízový štáb mesta preveril aktuálnu situáciu v DOS a ZOS. V sociálnych zariadeniach sa situácia pravidelne monitoruje, sú dodržiavané všetky hygienické opatrenia a nariadenia vydané Regionálnym úradom verejného zdravotníctva ako aj nariadenia vydané vládou SR. V ZOS sa pravidelne vykonáva testovanie klientov ako aj všetkých zamestnancov na ochorenie COVID-19.
  • Primátor mesta informoval členov Krízového štábu mesta o avizovanom celoplošnom testovaní, ktoré by sa malo realizovať aj v Zlatých Moravciach na budúci týždeň. Na základe informácií, ktoré získal na online rokovaní Únie miest Slovenska je potrebné začať s prípravami na toto testovanie. Dodal, že presnejšie usmernenia k uvedenej problematike by mali byť samosprávam poskytnuté v priebehu najbližších dní.
  • Krízový štáb mesta rozhodol o začatí príprav na celoplošné testovanie obyvateľov mesta Zlaté Moravce. KŠ odporučil objednať materiálnotechnologické zabezpečenie (OPP) s tým, že je potrebné vytipovať umiestnenie odberných miest v súlade s aktuálnymi minimálnymi požiadavkami na MOM a následne požiadať Regionálny úrad verejného zdravotníctva o ich schválenie. Krízový štáb ohľadom príprav celoplošného testovania občanov kontaktoval aj prednostu OÚ Zlaté Moravce JUDr. Kováčikovú.
  • Na základe informácií z on-line rokovania Základné školy a Materské školy zostávanú zatiaľ zatvorené. Výnimku majú MŠ, ktoré sú prevádzkované pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.
  • Primátor mesta informoval Krízový štáb mesta o vyjadrení zriaďovateľov odberných miest v Zlatých Moravciach čo sa týka požiadavky občanov mesta na zriadenie on-line objednávania bezplatného antigénového testovania na ochorenie COVID-19. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce a.s. neplánuje zriadiť bezplatné on-line objednávanie na antigénové testy na COVID-19. Čo sa týka spoločnosti MEDIFORM s.r.o., tak z Okresného úradu Zlaté Moravce bola na e-mail sekretariátu doručená odpoveď so stanoviskom spoločnosti MEDIFORM s.r.o. k danej požiadavke v nasledovnom znení: 

Dobrý deň prajem,
ďakujeme za zaslanie správ – sťažností občanov. MOM sme otvorili na základe Zmluvy s MZ SR, do dnešného dňa tam každý deň vozíme zdravotnícky personál tam aj späť , lebo na inzerát ktorý sme zverejnili /hľadáme zdravotníkov nik nereagoval/. Namiesto ďakujem, máme iba samé sťažnosti, ktoré kolujú po internete, osočovanie, posmech a fotografie po FB a podobne.
Teraz prebehlo plošné testovanie v Nitre a v Púchove, občania čakali v rade vonku, na každom odberom mieste čakajú vonku, nie iba v ZM . Objednávací systém cez internet v ZM zaviesť neplánujeme.
Tu sú dôvody, pre ktoré to neurobíme a ktoré občania nevnímajú. Pri objednávacom systéme sme zistili nedostatky – nedostatočné pokrytie jednotlivých odberných miest sieťami poskytovateľov internetu a tým nemožnosť zabezpečenia stabilného pripojenia dátových zariadení. Ďalším problémom je registrácia dôchodcov, ale aj inej skupiny občanov . Prihlásiť sa tiež nemôžu rodiny, ktoré sú bez internetu. Pri objednávkovom systéme sa urobí o polovicu menej odberov, keďže len administratíva v ochranných pracovných pomôckach jedného človeka trvá vyše 1 O minút. Dôvodom je tiež dlhšia čakacia lehota na testovanie. Znamená to, že v prípade zhoršeného stavu občana budú miesta obsadené a v ten deň sa na rad nedostane. Vo vašom meste Zlaté Moravce je „potrebné” a „nevyhnutné” otvoriť ďalšie odberné miesto. Od zajtra čaká občanov v ZM novinka bude fungovať bez registrácie. V ZM chceme – vždy v deň testovania – rozdať ráno 250 časeniek. Na ich druhej strane bude presný čas odberu. Občania potom nebudú musieť stáť v rade, ale môžu prísť na konkrétny čas uvedený na časenke.
Veríme, že aspoň takto upokojíme situáciu. Prosím naše vyjadrenie zverejniť na stránke ZM.
Ďakujem. S úctou, MEDIFORM s.r.o


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button