AktualityVideo

SVETOVÝ DEŇ VODY 2021

poradna

22.marca si milióny ľudí na celom svete pripomínajú sviatok Svetové ho dňa vody. Organizácia spojených národov zvolila tému Valuing water – Vážim si vodu, ktorá je v súčasnej dobe spojenej s celosvetovou pandémiou veľmi aktuálna- konzumný život spomalil a ľudia si začali uvedomovať, čo je pre ich život a zdravie dôležité.

Jednou zo základných potrieb je voda. Napriek tomu, že celkové zásoby vody sa vďaka kolobehu vody v prírode javia ako nevyčerpateľné, závisia od regionálneho členenia a potencionálneho znečistenia- preto musí byť jednou z priorít ľudstva ochrana vodných zdrojov a udržateľnosť vodné cyklu. Svetový deň vody má za úlohu pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a rozvoj ľudskej spoločnosti.

Málokto z nás si však uvedomuje, koľko práce je ukryté za každým dúškom, ktorý vypijeme.  Od identifikácie vhodného zdroja pitnej vody, cez jeho zachytenie, akumuláciu, úpravu, zdravotné zabezpečenie až po distribúciu do vodárenských systémov a dodávku k spotrebiteľovi. Nesmieme zabudnúť ani na ochranu životného prostredia a zabezpečiť odvedenie a účinné čistenie odpadových vôd pred ich vypustením do povrchových vôd. 

V porovnaní s inými sieťovými odvetviami, majú prevádzkovatelia verejných vodovodov a verejných kanalizácií prácu naviac pri zabezpečení efektívneho zneškodňovania odpadových vôd. To je v mnohých prípadoch finančne náročnejšie ako samotná dodávka pitnej vody.

Pracovníci zabezpečujúci nepretržitý chod vodárenských služieb si zaslúžia náš obdiv a úctu. Ťažké obdobie spojené s pandémiou zvládajú na vysokej profesionálnej úrovni. Len vďaka nim neboli služby spojené so zásobovaním vodou a odvádzaním a čistením odpadových vôd prerušené počas prvej vlny a ani počas druhej vlny pandémie. Zamestnanci vodární pracujú s plným nasadením, preto by som im chcel aj touto cestou poďakovať.

Zároveň verím, že sa budúci rok budeme môcť stretnúť pri organizovaní osláv Svetového dňa vody tradične, na verejných stretnutiach, ktoré Západoslovenská vodárenská spoločnosť organizuje pre občanov a školy v rámci jednotlivých regiónov svojej pôsobnosti.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button