AktualityŠkoly

CESTA MARTINA NAVRÁTILA NA JUŽNÝ PÓL OČAMI ŽIAKOV ZŠ MOJMÍROVA

poradna

„Dokázal som to. Som na Južnom póle,“ tak znela správa od Martina Navrátila pre jeho blízkych doma. Jedným z nich je aj kolega Peter Hliničan, s ktorým založili a spravujú cestovateľský projekt Travelistan.

Tento cestovateľský portál si so žiakmi na geografii často radi pozrieme k nejakej geografickej téme. A inak to nemohlo byť ani v tomto prípade, keď sa Martin ako druhý Slovák dostal na najjužnejšie miesto našej planéty. Prvým bol Peter Valušiak pred 26 rokmi. To, čo sa podarilo Martinovi Navrátilovi, je skutočný cestovateľský úspech. Vybrať sa na Južný pól chce poriadnu dávku odhodlania a odvahy, fyzickej a duševnej prípravy.

Rozhodli sme sa preto, že sa na toto dobrodružstvo pozrieme bližšie. Žiaci dostali dobrovoľnú úlohu vypracovať projekt o Martinovej ceste na Južný pól. Zdrojom informácií pre projekt mohol byť portál Travelistan – kde si prečítali články, podcasty – kde si vypočuli story, instagram, facebook – kde Martin uverejňoval svoje zážitky. Veľmi zaujímavo potom žiaci opísali spolužiakom túto takmer dvojmesačnú expedíciu plnú nevšedných situácií. Nechýbali zaujímavé informácie o mínusových teplotách, bielom „pekle“, spojení so svetom cez satelitný telefón, o sušenej strave, hygiene a samozrejme radosti Martina z dotknutia sa ceremoniálneho Južného pólu, kde sú umiestnené vlajky krajín, ktoré tam majú polárne stanice.

Myslím, že táto expedícia cestovateľa Martina Navrátila na Južný pól žiakov naozaj zaujala. A my sa už teraz tešíme na ďalšie jeho dobrodružstvá.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button