AktualityKultúraPrílepy

Máj, máj, máj zelený, v tých Prílepoch sadený

poradna

Toto sú slová známej ľudovej piesne, ktoré sa v Prílepoch každoročne stávajú realitou. Máj je symbolom jari a v Prílepoch si ho obyvatelia uctievajú oslavou a spoločenským podujatím.

V sobotu 29. apríla sa obyvatelia Prílep zhromaždili v parku pri kultúrnom dome na slávnostnom stavaní mája. Obecný rozhlas vyzval všetkých občanov na toto podujatie, ktorého cieľom bolo okrem iného urobiť náladu a osláviť jar. Mladí chlapi sa postarali o stavanie mája a dievčatá o jeho vyzdobenie. Spevácky súbor KOLOVRÁTOK z Prílep, FS-Širočina Čierne Kľačany a harmonikár Janko Ďurech zabezpečili skvelú náladu na slávnostnom podujatí.

Chlapi sa pustili do práce a všetci prítomní im povzbudzujúcim krikom “héj rup, héj rup” pomáhali. Vďaka zjednotenej sile, sa máj dostal do výšky. Keď bol máj na svojom mieste, ľudia ho s nadšením privítali a tlieskali. Viceprimátor a poslanec Marek Holub pozval všetkých obyvateľov Prílep na kotlíkový guláš, ktorý pripravili manželia Rajnohoví. Občerstvenie zabezpečil bufet s názvom “Anička”.

Hudobné nástroje ako harmoniky sa ozývali a ľudia spievali. Nikomu sa nechcelo ísť domov. Aký to bol prekrásny deň! Keď sa ľudia stretli pod košatými gaštanmi v príjemnom prostredí.

Tak sa v Prílepoch každoročne slávi príchod jari a príroda sa vracia k životu. Máj, máj, máj zelený, v tých Prílepoch sadený. Každoročné slávnostné podujatie spojí ľudí, ktorí prejavia jednotu a silu v spoločnej činnosti, aby vytvorili niečo krásne a jedinečné.

 Jozef Vencel


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button