AktualityKomerčné články

Pohovka alebo sedačka? Aký je medzi nimi rozdiel?

Pohovky a sedačky sú nielen neoddeliteľnou súčasťou obývačiek, detských a hosťovských izieb, ale aj pracovní či kancelárií. Aký je medzi nimi rozdiel a ako si vybrať pohodlný a kvalitný nábytok na sedenie?

Rozdiel medzi sedačkou a pohovkou

Sedačka a pohovka sú dva pojmy, ktoré označujú dva typy nábytku. Avšak nie každý pozná rozdiel, a preto sú často používané ako totožné výrazy. Sedačky sú pohodlné, čalúnené, majú opierku chrbta aj rúk. 

Výber prevedení je skutočne veľký, od masívnych kožených variant až po menšie modely s ľahko udržiavateľným čalúnením. Opierky chrbta a rúk môžu mať rôznu výšku, dokonca nájdete aj sedačky s nastaviteľnými opierkami pre vyššie pohodlie. Niektoré majú aj funkciu rozkladu alebo úložný priestor. Sedačka môže mať aj tvar L alebo U. 

Pohovky sú menšie, často rozkladacie, bez opierok rúk a iba s opierkou chrbta. Samozrejme sa nájde aj divan pohovka s opierkami rúk, ktorá môže mať rôznu výšku podobne ako opierka chrbta. Pohovky sú najčastejšie dostupné ako dvojsed alebo trojsed. 

Ak by ste chceli viac miesta na sedenie, môžete si zaobstarať obe varianty, alebo si k nim dokúpiť samostatné kreslo. Keďže väčšina pohoviek je rozkladacích, dajú sa používať aj na príležitostné spanie, napríklad pre návštevy. 

Sedačky sú ideálne do obývačky

Sedačky sú najlepšia voľba do obývačky, pretože sa vždy nájde vhodný a pohodlný model do veľkého aj menšieho priestoru. Obývačka je predsa len centrom diania v domácnosti, vítame v nej návštevy a užívame si voľný čas s rodinou a priateľmi. Pohodlná, kvalitná a štýlová sedačka, ktorá poskytne dostatok miesta na sedenie, je teda základ. 

Ak máte veľkú rodinu, neváhajte a vyberte si priestrannú sedačku v tvare L, prípadne U. Menšiu sedačku môže doplniť pohovka alebo kreslá v rovnakom dizajne.

Pohovky do hosťovských a detských izieb

Keďže pohovky sú menšie a praktickejšie, najčastejšie sa nimi zariaďujú detské alebo hosťovské izby. Obzvlášť pokiaľ ide o rozkladaciu pohovku. Tá je totiž ideálna na príležitostné spanie. V hosťovskej izbe tak nemusíte mať nutne samostatnú posteľ, stačí pohodlnejšia pohovka. 

V detskej izbe môže slúžiť na oddych a vyspať sa na nej môžu kamaráti vašich detí pri prespávačke. Praktická rozkladacia pohovka sa hodí aj do pracovne alebo kancelárie, najmä ak v práci trávite veľa času. Nikdy nezaškodí sa aspoň na chvíľu natiahnuť a odbúrať stres a zhon. Pokiaľ by ste chceli pohovku využívať na spanie pravidelne, vyberte si takú, ktorá je vhodná na každodenné spanie. V opačnom prípade by ste si mohli privodiť bolesti chrbta. 

Aké vlastnosti by mala mať kvalitná pohovka alebo sedačka?

Kvalitné sedačky majú zvyčajne odolnú konštrukciu vyrobenú z pevného materiálu, ako je masívne drevo, kov alebo odolný plast. Stretnúť sa môžete aj s drevotrieskou, ktorá má však nižšiu odolnosť, a tým pádom aj kratšiu životnosť. 

Výplň sedačky, teda sedákov a opierok, by mala byť pohodlná, ideálne z peny s vysokou hustotou, aby vám poskytovala maximálny komfort a oporu. Vhodné sú aj tuhšie a odolnejšie pružiny, či už bonell alebo vlnovcové pásy. Zvyčajne sa v sedákoch kombinuje pena a pružiny pre optimálnu tvrdosť aj životnosť. Čalúnenie by malo byť z kvalitného materiálu, ktorý je odolný voči škvrnám, ako je napríklad koža, vinyl alebo špeciálna tkanina. 

Kvalitné sedačky majú často mechanizmus na nastavenie výšky a hĺbky sedu pre optimálnu polohu sedenia. Medzi ďalšie užitočné funkcie patria aj nastaviteľné opierky rúk a hlavy. Pre mnohých je užitočný aj úložný priestor sedačky alebo pohovky, najmä ak ide o rozkladací model využívaný na príležitostné spanie. Do úložného priestoru sa vám pohodlne zmestia náhradné periny, vankúše aj obliečky. 


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button