AktualityŠkoly
Populárny článok

Učitelia z Pribinky na pracovnej ceste v Chorvátsku

obed
poradna

V dňoch 8.10.-13.10. 2023 piati učitelia cudzích jazykov z Pribinky vycestovali na pracovnú cestu do Chorvátska. Mobilita sa uskutočnila v rámci projektu Erasmus +  European Games (Európske hry).

Partnerská škola Osnova skola Janka Leskovara je situovaná v  meste Pregrada v Chorvátsku. Stretli sme sa tam s našimi projektovými partnermi z Turecka a Nemecka.
Učitelia majú prostredníctvom tohto projektu spoznať prácu kolegov v zahraničí, rôzne tradície, hry, športy, súťaže či ľudové tance v európskych krajinách. Pracovným jazykom bola predovšetkým angličtina, ale dorozumievali sme sa aj inými európskymi jazykmi.

Pracovný program sa začal v pondelok 9.10.2023. Ráno sme absolvovali prehliadku mesta a mestského múzea. Tam sme spoznali históriu a kultúru mesta Pregrada. Presunuli sme sa do partnerskej školy, kde nás srdečne uvítali. Deti nám pripravili tanečné vystúpenie v ľudovom štýle a hru na harmonike. Vzhľadom na to, že témou projektu sú práve európske hry, žiaci si v triedach pre nás pripravili ukážky tradičných chorvátskych hier. Keďže medzi európske hry neodmysliteľne patria aj športy, venovali sme sa tejto téme aj na mobilite. Videli sme ukážku hodiny telesnej výchovy. Zapájali sme sa do športových aktivít v školskej telocvični aj vonku.

V utorok sme v škole diskutovali na tému digitálne nástroje vo vzdelávaní, v ktorej sa všetci predstavitelia jednotlivých krajín mohli vyjadriť k tejto téme a porovnať vzdelávacie nástroje v jednotlivých európskych krajinách. Vyskúšali sme si digitálne hry, ktoré si pre nás pripravila  chorvátska škola. Hry boli poučné, a čo je najdôležitejšie, realizovateľné aj v našom školskom prostredí. V poobedňajších hodinách sme  navštívili mesto Krapina, ktoré je celosvetovo najznámejšie miesto spojené s históriou neandertálcov. Našlo sa tam najviac pozostatkov neandertálcov na svete Pozreli sme si ich vo veľkom interaktívnom múzeu k tejto téme. Zaujímavý bol tiež vedecký park, ktorý je určený nielen pre žiakov a učiteľov, ale aj pre širokú verejnosť. Myšlienka vedeckého parku by sa určite ujala aj u nás a ak by aj nie, jednotlivé metódy a hry použité v ňom aj na hodinách prírodopisných predmetov či na akciách školy.

V stredu sme prežili krásny, slnečný deň na Plitvických jazerách, ktoré nepochybne predstavujú jeden z najznámejších symbolov Chorvátska.

Vo štvrtok sme navštívili hlavné mesto Chorvátska, Záhreb. Okrem prehliadky pamätihodností sme si vyskúšali hry realizovateľné so žiakmi v mestskom prostredí, ako napríklad úniková hra.
Výsledky projektu sú skúsenosti v rôznych oblastiach, napr. jazykové skúsenosti, kultúrne zážitky, skúsenosti s hraním, tvorivé a umelecké skúsenosti.

Ciele projektu, napr. výmena  pedagogických skúseností a metodických postupov, tímová práca i nadviazanie nových kontaktov s učiteľmi partnerských krajín, boli naplnené.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli pri organizácii mobility, hlavne  učiteľom a vedeniu školy.

Projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autorky a komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button