AktualityŠkoly
Populárny článok

Pribinka na exkurzii v Londýne

poradna

V dňoch 4.- 8.12. 2023 sa 34 žiakov zo ZŠ, Pribinova 1 v Zlatých Moravciach  pod vedením p. učiteľky Čásarovej a p. uč. Merčiakovej zúčastnilo exkurzie v Londýne. Autobusom sme vyrazili v ústrety dobrodružstvu. Cestovali sme cez Slovensko, Českú republiku, Nemecko, Belgicko do francúzskeho prístavu Calais. Tam sme sa nalodili na trajekt smerujúci do Veľkej Británie.

Hneď po príchode do Londýna nás čakala pešia prehliadka so sprievodcom. Začala panoramatickým výhľadom na Londýn z lanovky.  Zviezli sme sa DLR vláčikom do centra mesta. Navštívili sme slávny Tower of London. Dozvedeli sme sa, že slúžil ako pevnosť a väzenie, v súčasnosti je to múzeum nádherných korunovačných klenotov, ktoré sme si mali možnosť  prezrieť. Metrom sme sa presunuli do múzea Madame Tussauds, kde nás okrem vystavených voskových figurín zabavilo aj 5D kino. Následne sme sa pešo presunuli na Oxford Street, kde sa nachádzajú najznámejšie obchody v Londýne. 

Streda sa niesla v prímorskom duchu.  Návštívili sme totiž prímorské mestečko Brighton, obľúbené dovolenkové miesto Londýnčanov. Prešli sme sa po nádhernej pláži plnej mušiel a spoznali Brighton z vtáčej perspektívy, nakoľko sme vystúpili na najvyššiu pohyblivú rozhľadňu British Airways i360.

K najkrajším zážitkom nepochybne patrila návšteva najstaršieho akvária na svete- See Life Centre. Okrem morských rastlín a živočíchov sme spoznali, aké nebezbečné môže byť znečisťovanie morí a oceánov. Následne sme z parku Royal Pavillion prechádzali uličkami The Lanes, ktoré nám svojím tvarom a atmosférou pripomínali slávny britský film Harry Potter. 

Vo štvrtok začínala prehliadka v Greenwitch, teda mieste, kde sa nachádza nultý poludník. Z tohto miesta bol nádherný výhľad na celé mesto. Následne sme sa plavili loďkou po rieke Temži. 

Videli sme Houses of Parliament, Big Ben, Downing Street. Pookriali sme pri prechádzke v St. James´ parku. Zhliadli sme sídlo kráľa Karola III. Buckingham Palace. Navštívili sme aj miesta, ktorí sme mnohí poznali len z filmov, ako napríklad Čínska štvrť, s nádhernými oranžovými lampiónmi nad našimi hlavami a krásnou zdobenou bránou pri vstupe. Videli sme Soho, aj čarovné vianočné trhy. Nezabudli sme sa povoziť na fenomenálnom Londýnskom oku- London Eye- vyhliadkovom kolese, z ktorého bol čarokrásny výhľad na celé mesto. Večer si nás podmanil vysvietený Londýn.

 Vo večerných hodinách sme sa vždy unavení, ale plní zážitkov, vracali do hostiteľských rodín, kde žiaci mohli komunikovať v anlickom jazyku s miestnymi a spoznali tak anglickú kultúru stravovania a bývania priamo na vlastnej koži.

Plní nezabudnuteľných dojmov sme sa vrátili na Slovensko 8. 12. vo večerných hodinách. 

Ciele exkurzie, napr. komunikácia výlučne v anglickom jazyku v anglicky hovoriacom prostredí a spoznávanie kultúry stravovania, bývania a spôsobu života mesta Londýn a Brighton boli naplnené. Žiaci mali možnosť spoznať najdôležitejšie pamiatky Londýna a Brightonu, o ktorých sa učia na hodinách anglického jazyka. 

Sme hrdí na žiakov, ktorí sa tejto exkurzie zúčastnili, nakoľko cesta a  najmä samotné presuny autobusom a metrom boli náročné. Žiaci dokázali, že sa vo veľkom svete nestratia. Veríme, že im práve táto skúsenosť dodala sebavedomie a  ich získané zážitky a skúsenosti pozitívne ovplyvnia aj v budúcnosti.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button