AktualityŠkoly

Pribinka na mobilite v Srbsku

obed
poradna

V dňoch 14.4.-19.4. 2024 desať detí sprevádzaných 3 pedagógmi Pribinky vycestovali na pracovnú cestu do Srbska. Mobilita sa uskutočnila v rámci projektu Erasmus +  Green Classroom (Zelená trieda). Partnerská škola Private Primary School Miroslav Mika Antic je situovaná v  meste Novi Sad v Srbsku.

Učitelia majú prostredníctvom tohto projektu spoznať prácu kolegov v zahraničí, rôzne  ekologické aktivity realizovateľné vo vonkajšom prostredí vo vybraných európskych krajinách. Žiaci majú vyskúšať výhody vyučovania vo vonkajšom prostredí. Pracovným jazykom bola  angličtina.

Pracovný program sa začal v pondelok 14.4.2024. Presunuli sme sa do partnerskej školy, kde nás srdečne uvítali. Učitelia nám pripravili ukážku vyučovacej hodiny biológie. Naši žiaci pracovali v zmiešaných skupinách s  mladšími žiakmi v partnerskej škole. Vyskúšali si rovesnícke učenie aj tútorstvo, s ktorým máme skúsenosti aj v našej škole. Spolupráca mladších a starších žiakov dopadla výborne, spoločne porovnávali rôzne typy rastlín a zvierat a triedili ich do kategórií.  Aktivít sa zúčastnili naše deti aj deti z partnerskej školy. Poobede sme absolvovali prehliadku mesta. Tam sme spoznali históriu a kultúru mesta Novi Sad.

V utorok sme prežili krásny slnečný deň v hlavnom meste Srbska, v Belehrade, ktoré nepochybne predstavuje jeden z najznámejších symbolov Srbska. Okrem prehliadky pamätihodností sme si vyskúšali hry realizovateľné so žiakmi v mestskom prostredí. Pochopili sme, že skutočná trieda nemá múry a životnými situáciami získavame najviac zručností a vedomostí.

V stredu sme v miestnom ekologickom centre diskutovali na tému ekologických aktivít vo vzdelávaní v tradičnej škole aj vo voľnočasových centrách. Vyskúšali sme si pútavé ekohry priamo v spomínanom centre aj v neďalekej kráľovskej záhrade . Hry boli poučné, a čo je najdôležitejšie, realizovateľné aj v našom školskom prostredí.

Vo štvrtok nás čakal bohatý program v škole. Mali sme hodinu fyziky zážitkovou metódou. Deti si vyskúšali aktivity vonku aj vnútri. V poobedňajších hodinách sme navštívili miestne múzeum.

V piatok sme sa rozlúčili s projektovým partnerom a plní zážitkov sme išli domov.

Výsledkom projektu sú skúsenosti v rôznych oblastiach, napr. jazykové skúsenosti, kultúrne zážitky, skúsenosti s vyučovaním vonku, v školskom aj v mestskom prostredí (park, ulica a pod.) a to aj za nepriaznivejšieho počasia. Potvrdilo sa nám, že pobyt vonku zlepšuje fyzický aj psychický stav detí. Vzhľadom k tomu, že témou projektu sú aktivity a hry vo vonkajšom prostredí, učitelia si v triedach pre nás pripravili ukážky rôznych vyučovacích hodín vnútri aj vonku. Dokázali, že aj počas horšieho počasia deti milujú pobyt vonku a  vedia sa pritom všeličo naučiť. Zistili sme, že pobyt vonku je pre nášho projektového partnera neodmysliteľnou súčasťou vzdelávacieho procesu, či už v čase prestávok alebo vyučovania samotného.

Ciele projektu, napr. výmena  pedagogických skúseností a metodických postupov s vyučovaním vonku, tímová práca i nadviazanie nových kontaktov s učiteľmi partnerských krajín, boli naplnené.

Veríme, že okrem nezabudnuteľných zážitkov a nových kamarátstiev sme získali skúsenosti zo srbskej kultúry, ich pohostinnosti a srdečnosti. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli pri organizácii mobility, hlavne  učiteľom a vedeniu školy. Tešíme sa na ďalšie stretnutie, ktoré sa bude konať v máji v Severnom Macedónsku.

Projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autoky a komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button