i-POST

Malý Londýn, veľké Moravce

poradna

Čo také môže mať spoločné mesto, kde sídli britská kráľovská rodina s metropolou Tekova? Človek žijúci na striedačku u nás v Zlatých Moravciach a v Londýne by o tom dokázal rozprávať celé hodiny.

Prvou a samozrejme najdôležitejšou súčasťou každého mesta sú ľudia. Jediný rozdiel medzi tými, čo žijú na Slovensku a vo Veľkej Británii, pokiaľ samozrejme nepočítame rôzne odtiene farby pleti, je v ich kvantite. V tom sa následne odzrkadľuje aj frekvencia všetkých možných ľudských vlastností.

Ohromujúci je fakt, že počet ľudí žijúcich na Slovensku by sme museli vynásobit dvomi, aby sme sa priblížili k celkovému počtu obyvateľov Londýna. To znamená, že všetky ľudské príbehy, osudy, víťazstvá, radosti, sklamania a neprávosti, čo sa dejú každodenne na celom územi našej krajiny (49 035 km2), toto všetko sa odohráva počas jedného jediného dňa na ploche menšej tridsaťjeden krát (1 579 km²).

Turistovi by sa mohlo zdať, že Londýn je nebezpečnejší ako slovenské mestečká a niektoré jeho štvrte sú priam provokáciou a zahrávaním si so zdravím. Osobná skúsenosť mi ale dokazuje, že nie je všetko zlato čo sa blyští a že okradnúť vás môžu za bieleho dňa pred obchodným domom Jednota, ako aj v najmodernejšom obchodnom centre, priamo v srdci Londýna, počas toho, ako Big Ben odbíja pravé poludnie.

Ľudia sú všade rovnakí, či sú to Londýnčania, alebo Zlatomoravčania. Sú dobrí, aj zlí, ochotní pomôcť aj arogantní, ťažko pracujúci aj leniví, starostliví aj ignoranti. Je len na nás, do ktorej skupiny sa rozhodneme zaradiť. Lebo to, či sme svetáci, alebo malomešťania je v každom z nás a to, kde práve žijeme tento fakt nijako neovplyvní.

…to be continued

[hr]

Jana

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button