AktualityDenné centrumprojekty

Milí seniori, staňte sa i vy študentmi!

poradna

Ak máte nad 50 rokov a vaše trvalé bydlisko je v okrese Zlaté Moravce, stále máte možnosť prihlásiť sa na ďalší kurz „Zdravie a životný štýl“, ktorý je súčasťou projektu „Ďalšie vzdelávanie – cesta k zlepšeniu kvality života seniorov“.

Kurz bude prebiehať v období od 19. 1. – 20. 1. 2015 a od 27. 1. – 28. 1. 2015 (rozsah 20 hodín, denne po 5 hodín v uvedených termínoch).

Obsah vzdelávania:

 

  • ● Stravovanie a životný štýl
  • ● Psychika a relax – streching, relaxačné cvičenia
  • ● Vplyv umenia a kultúry na psychiku seniorov
  • ● Ďalšie vzdelávanie seniorov – univerzity tretieho veku, e – learning, kurzy a pod.
  • ● Aktívne starnutie (seniori v práci)

 

 

V prípade záujmu o absolvovanie kurzu sa hláste na MsÚ, Oddelenie projektov a propagácie č.d. 40 u Ing. Miroslava Košúta, alebo na tel. čísle: 0918 571 642; prípadne osobne v Dennom centre na Mojmírovej ulici

Mesto Zlaté Moravce sa v roku 2012 zapojilo svojou žiadosťou do výzvy EÚ ohľadne projektu „Ďalšie vzdelávanie – cesta k zlepšeniu kvality života seniorov“ a získalo prostredníctvom eurofondov finančný nenávratný príspevok vo výške 93 641, 78 € na pomoc seniorom v ich nezávislejšom a rozhľadenejšom každodennom živote.

Dňa 13. októbra 2014 sa odštartovala realizácia tohto projektu v praxi. Občania nad 50 rokov, ktorí prejavili záujem, sa vzdelávacieho programu zúčastniť, mali možnosť absolvovať kurzy:

 

 

  • ● Práca s Informačné a komunikačné technológie (IKT) – začiatočníci
  • ● Práca s IKT – užívateľ
  • ● Práca s IKT – pokročilý užívateľ
  • ● Právna gramotnosť
  • ● Anglický jazyk
  • ● Nemecký jazyk
  • ● Spoločenská etiketa
  • ● Komunikačné zručnosti

 

Projekt, ktorý sa realizuje vďaka iniciatíve Mesta Zlaté Moravce a podpore z Európskeho sociálneho fondu, má umožniť seniorom vzdelať sa vo sférach, prostredníctvom ktorých nájdu lepšie uplatnenie svojich potrieb a túžob, s menej obtiažnym zaradením sa do súčasnej spoločnosti. Seniori sa majú možnosť naučiť pracovať s počítačom, ako zdravšie žiť, lepšie sa orientovať v zákonoch, získať znalosti spoločenskej etikety a cudzie jazyky by im po absolvovaní jazykových kurzov, nemali byť už natoľko cudzie.

Všetci uchádzači ukončujú tieto kurzy certifikátom o ich absolvovaní.

Vzdelávanie seniorov prebiehalo doteraz v Dennom centre a v priestoroch Centra voľného času v Zlatých Moravciach od 8.00 do 19.00 h vo viacerých etapách.

Seniori pociťujú rôzne sociálne, ekonomické, zdravotné a psychické ťažkosti, cítia sa byť osamelí, nepotrební, stávajú sa v bežných životných situáciách nesamostatní a závislí na iných osobách. Realizáciou uvedeného projektu sa seniorom vhodným spôsobom poskytnú základné informácie, ktoré sú pre nich potrebné v rôznych oblastiach života. Umožnia im lepšiu orientáciu v predmetných oblastiach a zlepšia ich samostatnosť pri zabezpečovaní základných potrieb, občianskych práv a ďalších práv a povinností z bežného života. Modul zároveň zlepšuje dostupnosť informácií pre seniorov a ich prístup k základným službám, čo má pozitívny vplyv na zabezpečenie kvalitného života v každom veku.

„Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.“

Ľubomíra Rosinská

loga_senior


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button