AktualityKultúraPozvánkyZM blog

Výstava obrazov Fredderiky Rose

poradna

 

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach otvorilo 20. marca 2017 výstavu abstraktného umenia známej profesionálnej výtvarníčky Oľgy Grečnárovej – Rafajovej z Topoľčianok. Autorka výstavy sa už dlhé roky prezentuje svojou bohatou výtvarnou a literárnou tvorbou doma i v zahraničí pod pseudonymom Fredderika Rose.

Profesionálna tvorba Fredderiky Rose sa začala písať v roku 1995 prijatím do členstva Zväzu výtvarných umelcov Západného Slovenska pod vedením akademického maliara Roberta Almasi a v roku 1997 do Slovenskej výtvarnej únie. Autorka výstavy je i členkou umeleckej spoločnosti ARTEM pod vedením PhDr. Ľuboslava Mozu – člena Európskej akadémie vied a umení, ako i talianskej spoločnosti Klubu centra umenia a kultúry LA TAVOLOZZA v Taliansku. Od roku 2015 je členkou Oxfordskej encyklopédie slovenských a českých osobností  – BHP – BRITISH PUBLISHING HOUSE LTD.

„Vo svojej umeleckej tvorbe sa snažím poukázať na medziľudské vzťahy, vnášať do nich lásku a pokoj. Maliarskou a literárnou tvorbou túžim pretvárať myseľ spoločnosti, ponímať ľudské hodnoty a svojimi dielami rozdávať, hoci len v akomsi snení, – lásku, dobro, pochopenie i odpustenie. Avšak hoci  iba plachou mysľou autorky, ktorá svojimi túžbami sní po lepšom živote v dnešnom rozporuplnom svete.“ 

 „Mojím prvým učiteľom bol akademický maliar Rudo Sikora, profesor na VŠVU v Ba, ešte v roku 1982 – 1995, akad. mal. Dušan Bada, Július Koller, Jaro Košš / učiteľ na VŠVU v Ba /, tiež profes. výtvarník František Herman zo ZM, ktorý ma priviedol aj k literárnej tvorbe, významný nitriansky spisovateľ a priateľ Andrej Zábredský a ďalší. Svojou literárnou tvorbou som sa prezentovala aj v náboženských internetových novinách v Priestor-nete pod názvom „Modlitba – Bože, vďaka“ pod vedením spisovateľa Jána Maršálka. V roku 2011 – 2013 som napísala zbierku básní pod názvom Zrkadlo duše, báseň Vierozvescovia, Spomienkové perly Jura Jánošíka, ako i poéziu v próze, v kombinácii s vlastnými ilustráciami a citáciami, a iné“. Kúsok jej poézie:

Dopraj Pane „ Lásku „ – šíremu svetu daj!  Spoj nás.  Veď len ty poznáš náš hlboký hlas. Zažeň smäd a bolesť v duši.  Daj – nech v svete zažiari svetlo.  Pokoj a mier. Oceň prosím!

Obrazy liečia

Autorka sa netají ani faktom, že jej obrazy, ale aj literárna tvorba majú liečivú silu, ktorá je vedecky dokázaná prístrojom EAV, liečiteľmi, ako i psychológom PhDr. Vojtom Haringom. „Práca s liečivou energiou sa u mňa vyvinula spontánne, hovorí. Energia prúdi cez moje dlane a cítim ju priamo a zreteľne cez prsty. Maľujem len vtedy, keď mám ten správny impulz a cítim úžasný príval energie, ale aj maximálny pokoj v tele.“

Svojou výtvarnou tvorbou sa prezentuje od roku 1982. Rada spomína na mnohé autorské a kolektívne výstavy v Zlatých Moravciach a okolí. Svoju tvorbu prezentovala aj v Tekovskom múzeu v Leviciach, v Pohronskom múzeu v Novej Bani, v Slovenskom rozhlase, Umelke SVU v Ba, v rozhlase REGINA, na sympóziu v Bošáci, samostatnej výstave v Pálffyho paláci v Ba / ARTEM /, v Uni Café Nitra, pravidelne v Trnave, Dunajskej Strede, na sympóziách ARTEM, na putovnej výstave po Slovensku i v zahraničí  pod názvom Stretnutie k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda pod záštitou ARTEM Bratislava, tiež na medzinárodnom  sympóziu Ján Hus, prezentácia obrazov po kostoloch na Slovensku, v Prahe  (Artem). Fredderika Rose svoju výtvarnú tvorbu prezentovala aj na mnohých medzinárodných výstavách. V roku 1994 sa svojou tvorbou presadila na Putovnej výstave VOX Humana / III. internationalle Bienále mladých výtvarníkov do 35 rokov, kde sa presadili 4 Slováci. Obrazy sa vystavovali v Ostrave vo výtvarnom Centre Chagall, v Novom Jičíne v Starej pošte, v Havířove v sieni W, v Brne v galérii Lužánky, v Galérii u Řečických. K významnejším výtvarným aktivitám patrila účasť na medzinárodnej súťaži výtvarnej tvorby na Arte Lagúna v Benátkach roku 2011, kde sa svojimi dielami dostala medzi 25-tich najúspešnejších autorov súťaže. Rok 2012 autorke priniesol ďalší úspech, a to účasťou na súťažnom festivale výtvarného umenia PREMIO INTERNATIONALE D´ ARTE San Crispino v Porto Sant´ Elpidio, konaného umeleckou spoločnosťou ARTEM, ktoré sa konalo pod záštitou talianskeho prezidenta, kde získala významné ocenenie – špeciálnu cenu poroty GIOVANI EMERGENTI. V roku 2013 sa zúčastnila na Medzinárodnom festivale výtvarného umenia Porto Sant´  Elpidio Villa Baruchello v talianskom meste Porto Sant´ Elpidio, kde získala OCENENIE PARLAMENTU MESTA PORTO SANT´ELPIDIO, tiež na súťaži Perla Adrie – Perla dell´ Adriatico ŠPECIÁLNU CENU. V roku 2015 v talianskom  Miláne na Expo 2015 a v Bratislave na umeleckom festivale hier a slova – WAG Croatia / poriadateľ – Chorvátsko /  www.World Art Games, kde sa zúčastnili 3 slovenskí umelci. Svojou tvorbou sa predstavila aj vo švajčiarkom Bazileji v roku 2015 v Art Gallery Center, Gift 4 You a o rok na výstave FAIR ART tiež vo Switzerland v Bazileji. V roku 2016 sa prezentovala na medzinárodnej výstave v Prachaticiach, následne v roku 2017 v nemeckom Passau / ARTEM /.   

Obrazy Frederiky Rose, hýriace farebnosťou a optimizmom, môžu návštevníci múzea obdivovať do 10. mája 2017.

 

 Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”912″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button