ZM blog

Kamenné kasína končia, ale problém to nerieši

Herne s automatmi v Zlatých Moravciach pomaly končia. Ale len tie fyzické – hazard sa masovo presúva do online priestoru. Otázka zostáva otvorená.

Revolučnú možnosť pre samosprávy – zakáz prevádzky hazardu na svojom území – priniesla v roku 2019 Pellegriniho vláda. Zákon je napísaný tak, že kasína a herne nemôžu proti rozhodnutiu zastupiteľstiev podniknúť právne kroky.  

Z ôsmich najväčších miest u nás po tejto možnosti siahla polovica – kasína zakázali Bratislava, Nitra, Prešov a Trenčín. V Banskej Bystrici, v Žiline (v tomto meste je najviac automatov na jedného obyvateľa) a v Trnave prešlo aspoň nariadenie, že prevádzky nesmú byť v blízkosti škôl. V Košiciach sa situácia nijak nezmenila.

V marci 2021 sa pridali aj Zlaté Moravce. Petícia so 4000 platnými podpismi sa nedala ignorovať, išlo o najmasovejšiu podpisovú akciu v meste. Herným prevádzkam pomaly končia licencie a za tri roky by v Zlatých Moravciach už nemali existovať fyzické herne.

Zmena správania hráčov

Spomínaná novela za Pellegriniho má ďalší rozmer. Do jej platnosti mohol online hazard prevádzkovať iba štátny monopol Tipos. Po zmene začali rásť nové online kasína s licenciou. Najskôr ich bola hŕstka, ale rýchlo pribúdali ďalšie – dnes máme 14 legálnych online herní a je možné, že v budúcnosti pribudnú ďalšie. Niekto vypočítal, že po Covide vzrástol objem online hrania 16-násobne. Ľudia museli byť doma – a dnes má každý telefón s internetom.

Stalo sa teda to, že kasína miznú z očí, ale nemiznú z telefónov. Ak Zlaté Moravce prídu ročne o 130 tisíc eur z hazardu, tento príjem naskočí štátu z online kasín. Samozrejme, zákaz fyzických prevádzok má pozitíva a je možné, že niektorí ľudia s hazardom nezačnú alebo nebudú v ňom pokračovať. Zmiznú aj niektoré sprievodné negatívne javy ako hranie v opitosti a podobne. Celkový objem hrania (ročne sa na Slovensku prestávkuje asi 11 miliárd eur) sa nemusí zmeniť.

Otvorená otázka

Existuje fenomén – počas kríz klesajú príjmy obyvateľstva, ale stúpa hazardné hranie. My v súčasnosti čelíme viacerým krízam naraz. Prečo niektoré krajské mestá hazard nezakázali? Lebo ich poslanci si mysleli, že by prišli o príjmy, ktoré by sa presunuli do vedľajších obcí. Dobrý príklad vznikol napríklad pri Nitre, kde postavili veľké zábavné centrum (dokonca s aktivitami pre deti!), ktoré ponúka hazard a lacnú cestu taxíkom.

Otázka znie: klesol záujem hráčov o hazard? Zdá sa, že nie. Zmenil sa len prístup. Psychiatrické nemocnice a centrá pomoc zatiaľ nehlásia úbytok pacientov.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button