AktualityOznamy

Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci – domáce tiesňové volanie

poradna

Mesto Zlaté Moravce začalo v roku 2012 poskytovať novú sociálnu službu – monitorovanie a signalizácia potreby pomoci – domáce tiesňové volanie. Táto sociálna služba spočíva v tom, že sa občanovi v byte namontuje zariadenie domáceho tiesňového volania, čo zabezpečuje Asociácia samaritánov Slovenskej republiky, Mesto zakúpi zariadenie a uhradí inštaláciu (jedno zariadenie stojí 280 €, zapojenie 25,90 €). Asociácia samaritánov Slovenskej republiky môže klientovi na požiadanie bezplatne prepožičať trezor na kľúč. Zariadenie je majetkom Mesta a v prípade úmrtia klienta alebo z dôvodu, že klient už ďalej službu nevyužíva, je pridelené ďalšiemu záujemcovi. Výhodou tiesňového tlačidla je jeho jednoduché ovládanie a vodotesnosť. Stlačením v núdzi v ktorejkoľvek časti bytu dochádza k automatickému spojeniu s operátorkou a hlasitou komunikáciou s ňou (dosah cca 150 m). Operátorka má všetky potrebné údaje pre zabezpečenie adekvátnej pomoci (rodina, susedia, záchranná zdravotná služba, polícia, hasiči). Služba sa poskytuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, zabezpečujú ju profesionálne vyškolení operátori. Mesačný poplatok (8,90 €) za poskytovanie tejto služby si uhrádza klient na základe zmluvy, ktorú uzatvára s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky a táto potom zabezpečuje dispečing. Často žije klient izolovane od spoločnosti, bez možnosti akejkoľvek komunikácie a z jeho pohľadu je jediným možným riešením odchod do sociálneho zariadenia, čo je v mnohých prípadoch zbytočné, finančne náročné a pre mnohých veľmi traumatizujúce. Chcú zostať aj naďalej v pohodlí svojho domova, čo im táto sociálna služba umožňuje. Prostredníctvom tiesňovej pomoci sa reálne predlžuje schopnosť seniorov a zdravotne postihnutých na samostatný a nezávislý život vo svojom prirodzenom domácom prostredí.

V zmysle zákona o sociálnych službách – monitorovanie a signalizácia potreby pomoci, je sociálna služba poskytovaná fyzickej osobe, ktorá má nepriaznivý zdravotný stav s cieľom zabrániť vzniku krízovej sociálnej situácie alebo zabezpečiť jej riešenie.

Táto služba je určená pre seniorov/dôchodcov žijúcich osamele v domácnosti, zdravotne ťažko postihnutých a seniorov žijúci v rodinách, kde sociálna situácia nedovoľuje zabezpečiť im intenzívny dohľad zo strany rodiny (pracujúci členovia).

V súčasnosti túto službu využívajú traja klienti.

Všetky potrebné informácie ohľadne tejto sociálnej služby získate na Mestskom úrade na č. dverí 23 alebo na tel. čísle 037/6923903.

-red-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button