AktualityKomerčné články

Najvyšší čas na revízie, ktoré vám môžu zachrániť život aj majetok

poradna

Bývanie v meste nie je spojené len s pohodlím, komfortom a dostupnosťou mnohých služieb, na ktoré môžete na vidieku zabudnúť, ale aj bývaním, ktoré je z hľadiska svojho charakteru vystavené mnohým rizikám. Preto sú tu pravidelné a povinné revízie, ktoré by mali týmto nepríjemným situáciám predchádzať. 

Bežný človek, obyvateľ a majiteľ takejto nehnuteľnosti však o všetkom vždy prehľad nemá, preto sme tu my – s informáciami, ktoré by mohli do celej tejto situácie vniesť veľa nového svetla ako štýlové interiérové dvere do tmavej predsiene.

Odborná prehliadka a skúška hasiacich zariadení

Každý bytový dom musí byť dnes podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov vybavený adekvátnou požiarnou ochranou. Čo upravuje aj  zákon č. 314/2004 Z. z. o ochrane pred požiarmi. Dôvody vám asi moc vysvetľovať nemusíme.

Nielen prax a zlé správy v tlači a médiách potvrdzujú, že nebezpečenstvo vzniku požiaru je v bytových aj bežných domoch veľmi vysoké. 

Ak už požiar vznikne, predísť jeho šíreniu môžete pomocou špeciálnych hasiacich a signalizačných zariadení alebo univerzálnych požiarnych prestupov. Možností je naozaj veľa, dôležitejšie je, aby boli všetky tieto doplnky pravidelne kontrolované osobou, ktorá je na to spôsobilá a odborne zdatná. 

Správca alebo predseda spoločenstva sú povinní touto osobou zabezpečiť OP (odbornú prehliadku) a OS (odbornú skúšku) na zariadeniach, ktorými váš bytový dom disponuje, a to v intervaloch:

Minimálne RAZ ROČNE by sa mali revíznym technikom prekontrolovať:

  • prenosné hasiace prístroje;
  • hydranty a hydrantové hadice;
  • požiarne dvere a okná;
  • EPS (elektrická požiarna signalizácia);
  • SHZ (stabilné hasiace zariadenie).

Spolu s dôležitou kontrolou hasiacich prístrojov je nevyhnutné tiež dbať v bytových domoch na zachovanie bezpečnej a voľnej únikovej cesty. Tou je v tomto prípade schodisko a chodby, ktoré, ak sú zaplnené skrinkami, policami, bicyklami alebo kvetmi, môže tento stav technik správcovi vytknúť, nariadiť nápravu alebo udeliť pokutu. 

Revízia bleskozvodov, komínov a plynu

Počasie je v dnešnej dobe nevyspytateľné a už z malej búrky sa môže vytvoriť tornádo, ktoré zdevastuje celú obytnú štvrť. O nič menej nebezpečné nie sú ani ďalšie sprievodné javy búrok. Napríklad blesky, pred ktorými je dom chránený bleskozvodom.

Aj jeho zanedbaný stav však môže spôsobiť poškodenie majetku až vznik požiaru. V tomto prípade by sa preto mala OP a OS vykonávať vizuálnou kontrolou bleskozvodov KAŽDÉ 2 ROKY pri aktívnych bleskozvodoch, revízia každé 3 roky, alebo po zásahu bleskom. 

Revízia pasívnych bleskozvodov by sa mala vykonávať raz za 4 roky alebo tiež po zásahu bleskom.

Veľa domácností je dnes napojených na plyn. Skúška plynových rozvodov by sa mala podľa prílohy č. 10 k Vyhláške a v zmysle ustanovenia § 72 ods. 9 písm. c) zákona č. 251/2012 Z. z. o energetike vykonávať každých 6 rokov. Raz za rok kontrola a obhliadka plynovej kotolne v zmysle § 16 vyhlášky č. 25/1984 Zb. o bezpečnosti práce na zaistenie bezpečnosti práce v nízkotlakových kotolniach.

Aj komíny a dymovody môžu narobiť poriadnu neplechu. Ich kontrola by sa mala vykonávať (pre napojený spotrebič s tepelným výkonom do 50 kW a komín bez vložky) raz za 6 mesiacov s vložkou raz za rok. Pri spotrebičoch nad 50 kW je to raz za 6 mesiacov.

Ako sú na tom vaše výťahy?

Vedeli ste o tom, že viac ako tri milióny výťahov pomáha obyvateľom v EÚ prekonávať jednotlivé poschodia? A vedeli ste aj o tom, že viac ako polovica z nich nám slúži už dlhšie ako štvrťstoročie? Pre bezpečnosť bývania v bytových domoch to nie je vôbec žiadna dobrá správa. A už vôbec nie, ak sú takto staré výťahy bez kontroly. 

Skúšky a obhliadky by mali byť vykonávané na výťahoch nasledovne:

  • Určený dozorca výťahu by mal dbať na prehliadku raz za týždeň.
  • Odborný pracovník a revízny technik by mal na výťahu urobiť skúšku každé tri mesiace, minimálne raz za 3 roky, niekedy závisí od typu a veku výťahu.
  • Za účasti technickej inšpekcie by to mala byť skúška výťahu raz za 6 rokov.

Tento veľmi stručný zoznam povinných revízií znie možno komplikovane, práve preto by mal mať vami zvolený správca všetko pod drobnohľadom a na žiadnu revíziu nezabudnúť. Ak v ňom nemáte istou, skúste si to preveriť. Správca sa dá aj odvolať.

Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button