AktualityHistória

Založil prvý turistický spolok na Slovensku a precestoval kus Európy na skútri

poradna

Dámy a páni, Ivan Farkaš.

Mnohí z nás si tohto človeka pamätajú ako niekoho, kto vytváral krajšie Moravce. Kto miloval toto mesto. Ak poviete meno Ivan Farkaš, mnohým sa v mysli vynorí spomienka na muža s večne veselou tvárou. Muža, ktorý položil základy pre turistiku, ktorý venoval svoj čas včelárstvu a ktorý sa nikdy nebál práce.

Ivan Farkaš
Ivan Farkaš

Ivan Farkaš sa narodil 13. 7. 1938 v Galante. Spolu so svojimi dvoma bratmi vyrastal v palote (na území dnešnej nemocnice) v Zlatých Moravciach. Tieto priestory boli často zaplavované vodou z polí. Veľakrát tu voda siahala až po kolená a bolo veľmi komplikované miestnosti opäť vysušiť. Vlhkosť preto zapríčinila jeho trvalé poškodenie zdravia.

Ivan Farkaš študoval na Gymnáziu Janka Kráľa. Za svojich študentských čias bol bubeníkom v kapele, ktorú založil spoločne so spolužiakmi. Svoje ďalšie štúdium realizoval na STU v Bratislave.

Ako geodet pôsobil v Nitre a neskôr pracoval na poste stavbyvedúceho Mestského úradu v Zlatých Moravciach. Celý život bol vášnivým fotografom. Fotografoval pre mnohé časopisy ako napríklad Krásy Slovenska, Život či Slovenka. Jeho diela boli vysoko hodnotené v mnohých európskych súťažiach a sú používané aj dnes. Známa fotografia z dielne Ivana Farkaša s názvom Bozk vyhrala celoslovenskú súťaž.

Jeho múzou bola odjakživa príroda. Už odmalička sa venoval turistike. Spolu s manželkou Jolanou niekoľkokrát precestovali na skútri veľkú časť Európy, no napriek tomu sa vždy najradšej vracali domov – na Slovensko. Do Zlatých Moraviec. Ako vášniví turisti založili prvý turistický spolok na Slovensku. Na svojich potulkách po rodnej zemi vytvorili desiatky turistických chodníkov, ktoré precízne vyznačili, aby sa aj ostatní milovníci prírody vedeli bezpečne dostať na miesta, ktoré sa oplatí vidieť.

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

Obľúbeným športom Ivana Farkaša bolo lyžovanie. Bol amatérskym skokanom na lyžiach a svoje skúsenosti odovzdával deťom ako inštruktor lyžovania. Ako jeden z prvých organizoval detské tábory a venoval sa rozvoju znalostí prírody u detí.

Celý život premietal v zlatomoravskom kine, a tak sa podieľal na jeho rozvoji. Toto žezlo prevzal po svojom otcovi, ktorý sa tejto činnosti taktiež venoval.

V neposlednom rade sa Ivan Farkaš venoval včelárstvu. Kolóniu včiel rozmnožil v Jedľových Kostoľanoch a kvalitou medu mohol konkurovať včelárom po celom Slovensku.
To, s akou láskou sa venoval tomuto remeslu, len dokazuje skutočnosť, ako veľmi si vážil prírodu. Včely sú veľmi múdre tvory a vedia, kedy je s nimi zaobchádzané nedobre. Zneli jeho slová. Ivan Farkaš sa staral o veľa úľov a jeho včely sa vždy tešili z krásneho života v blízkosti lesov a lúk.
Ivan Farkaš zomrel 28. 7. 2009 na zlyhanie srdca. Bol dobrosrdečný, štedrý a vždy veselý. Nikdy sa neštítil komukoľvek pomôcť. Bol dobrým priateľom, skvelým otcom a starým otcom, ale najmä to bol dobrý človek. Aj keď už medzi nami nie je, v našich srdciach a spomienkach zostane naveky. Na Ivana Farkaša budeme stále radi spomínať aj ako na človeka, ktorý tvoril krajšie Zlaté Moravce.
Pán Farkaš, ďakujeme.

Fotografie sú použité zo súkromného archívu rodiny Ivana Farkaša.

Autor: LĎ


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button