Komerčné články

Na cudzí jazyk nikdy nie je neskoro, naučiť sa ho môžete aj v seniorskom veku

Hoci sa neustále hovorí o tom, že deti sa cudzie jazyky učia najrýchlejšie a intuitívne, ani vo vyššom veku netreba hádzať flintu do žita. Výučba cudzích jazykov u seniorov síce vyžaduje iný prístup a metodiku, ale vedecké zistenia sú jednoznačné. Jazykové vzdelávanie má pre dôchodcu množstvo benefitov, ktoré by ste možno nečakali.

V našich končinách je to väčšinou tak, že súčasní dôchodcovia majú za sebou hektické roky plné práce a starostlivosti o rodinu, a tak počas najlepších rokov nemali na štúdium cudzích jazykov čas. Navyše dôsledné štúdium jedného, či dokonca viacerých jazykov v základných školách nebolo desaťročia dozadu celkom bežné. Ak teda ľudia v tom období vyslovene nežili v cudzojazyčnom alebo multilingválnom prostredí, nemali možnosť sa naučiť rozprávať v inom než materinskom jazyku. Po rozšírení najmä angličtiny do našich končín sa znalosť jazykov ukazuje ako čoraz väčšia výhoda a máme tiež omnoho viac možností, ako si ich osvojiť.

Vek je v tomto prípade len číslo. Preto sa ani ako seniori nemusíte báť učiť sa novým veciam. Práve naopak, je to pre vás vyslovene životabudič. Teraz, keď ste ukončili svoje pracovné povinnosti, je ten správny čas venovať sa jazykovému vzdelávaniu.

Nezanedbateľné benefity

Azda najväčšími benefitmi jazykového vzdelávania v seniorskom veku sú tie zdravotné. Vedci aj lektori sa totiž zhodujú na tom, že štúdium jazykov oddiaľuje u dôchodcov vznik a vývoj demencie, môže byť prevenciou proti Alzheimerovej chorobe a podporovať celkové duševné zdravie. Mozog sa vďaka pravidelnému mentálnemu tréningu stáva omnoho odolnejší voči hrozbám civilizačných chorôb spojených s vyšším vekom.

Psychologické benefity potom spočívajú v sociálnom kontakte, ktorý dôchodcom nezriedka chýba. Navštevovanie jazykových kurzov ich vedie k samostatnosti, zabehnutému režimu a dobrému pocitu zo zmysluplne stráveného času. Môžu tiež spoznať nových ľudí, tráviť spoločne čas aj po skončení hodiny.

Samozrejme nemožno nespomenúť praktické výhody, ktoré sú aj najčastejšou motiváciou. Mnohých dôchodcov vedie k štúdiu cudzích jazykov túžba porozumieť a pozhovárať sa so zahraničnými členmi svojej rodiny. Dnes je bežné, že Slováci si v zahraničí nachádzajú životných partnerov. Dôchodcovia si potom ľahšie poradia aj pri výletoch za hranice k svojim deťom a vnúčatám. Výhodou ovládania cudzieho jazyka je tiež možnosť lepšie využívať moderné technológie, alebo si pozrieť či prečítať správy zo sveta priamo zo zahraničných médií.

Zvládnete aj výučbu online

Naučiť sa cudzí jazyk vo vyššom veku vyžaduje len jednu vec: skutočne chcieť. Moderné jazykové školy dnes ponúkajú kurzy pre seniorov úplne bežne a tieto aktivity sú podporované aj Európskou úniou. Angličtina pre seniorov je pritom stále najpopulárnejším kurzom vzhľadom k celosvetovému výskytu anglického jazyka. Výnimkou však nie sú ani iné cudzie jazyky.

Pri kurzoch pre seniorov používajú lektori špeciálny prístup. Hodiny sú vedené pomalšie, než u detí a školitelia vsádzajú na trpezlivosť a opakované vysvetľovanie gramatických javov. Skrátka sa snažia svojich študentov neustále motivovať, aby ich výučba bavila a dali jej šancu, aj keď to chvíľu trvá. Avšak u seniorov môže byť výhodou oproti mladším ročníkom ich zodpovednosť vyplývajúca z veku, precíznosť pri plnení domácich úloh a schopnosť sústrediť sa. Seniori sú zvyknutí na pracovnú rutinu a nerobí im teda problém pochopiť zadania a plne sa im venovať. 

Ak to zdravotný stav dôchodcu dovoľuje, môžu sa jazyky učiť pokojne aj v deväťdesiatke. Samozrejme, niektorým vyhovuje skôr skupinová výučba, u iných je potrebný individuálny prístup. Jazyková škola Volis Academy ponúka kurzy pre seniorov v Bratislave pre tých, ktorým vyhovujú pravidelné osobné stretnutia v miniskupinách. No pre tých, ktorí v hlavnom meste nežijú, je k dispozícii angličtina cez Skype. Online výučba je dnes veľmi rozšírená a báť sa jej vôbec nemusia ani seniori. Pre profesionálov z Volis Academy je samozrejmosť, že okrem samotného jazyka seniorov naučia aj používať moderné technológie. Novému jazyku sa tak dôchodcovia môžu učiť priamo doma a zlepšia tak aj svoje počítačové zručnosti.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button